Murdoch na koljenima: Ispričava se u oglasima, a javnost i političari i dalje ga gaze

RUPERTA Murdocha stislo je sa svih strana. Šef Laburističke stranke Ed Miliband založio se za ukidanje koncentriranja vlasništva nad medijima koju je imao australski magnat, kazavši da nezdravi udio na tržištu vodi prema zloupotrebljavanju moći.

U skandalu s Murdochom mogla bi stradati i britanska vlada, nakon što je iscurilo da su se njegovi suradnici zastajali u ladanjskoj kući premijera Davida Camerona.

I nakon ukidanja tjednika News of the World, Murdoch drži najtiražniji tabloid Sun, The Times, The Sunday Times i 39 posto dionica televizije BSkyB, a pod velikim pritiskom britanske javnosti odustao je od plana da otkupi ostatak udjela. "Vrijeme je da postavimo situaciju tako da netko ne može imati više od 20 posto novinskog tržišta, Sky mrežu i Sky News", poručio je Miliband, a prenosi Observer. 

Murdochova korporacija se iz petnih žila trudi popraviti poljuljani ugled: u brojnim izdanjima današnjih novina platili su oglas u kojem tvrde da su shvatili što su činili pogrešno i da će to popraviti. Navodi se da je kompanija dovela novu upravu, koja će se potruditi da se više nikad ne ponovi slučaj poput nezakonitog hakiranja mobitela i prisluškivanja. "Trebat će nam vremena da vratimo povjerenje, ali moramo živjeti zbog očekivanja naših čitatelja, kolega i partnera", stoji u oglasu.

U prvoj nedjelji u kojoj nakon 168 godina nije izašao News of the World, druga Murdochova izdanja pokušala su agresivnom kampanjom privući čitatelje da se prebace na neke druge novine iz News Corpa. Zadatak je ozbiljan, jer je NOTW svakog tjedna kupovalo oko 5 milijuna Britanaca.

Pročitajte više