Musharaf skinuo uniformu i vlast nad vojskom predao Ashafu Kianiju

PAKISTANSKI predsjednik Pervez Musharaf pozitivno je odgovorio na pozive oporbene čelnice Benazir Bhutto i zapadnih zemalja te je odlučio sve ovlasti nad vojskom predati generalu Ashafu Pervezu Kianiju.

Ceremonija predaje vrhovnih vojnih ovlasti održana je u vojarni pakistanske vojske u Ravalpindiju. Musharaf je na ceremoniji rekao kako je vojska bila njegov život te istakao kako je ponosan da je služio u tako veličanstvenoj vojsci. Ceremoniju je prenosila pakistanska nacionalna televizija.

I prije današnje ceremonije pakistanski je predsjednik najavio povlačenje s mjesta vrhovnog zapovjednika vojske, ali je to uvjetovao potvrdom pakistanskog vrhovnog suda koji je trebao potvrditi njegovu izbornu pobjedu.

To je učinjeno prošli tjedan kada je pakistanski sud odbio i zadnju pritužbu na račun izbornog procesa, čime je Musharaf proglasio izbornu pobjedu. Vrhovni je sud također odlučio da Musharaf može položiti prisegu kao civilni predsjednik države, ali pri tom mora najkasnije do 1. prosinca napustiti vojnu službu.

I kao civil Musharaf će biti politički vrlo snažan

Pakistanska opozicija pak optužuje Musharafa da je 6. listopada proglasio izvanredno stanje u zemlji zbog straha da će vrhovni sud presuditi kako su posljednji izbori nelegalni. Naime, nakon proglašenja izvanrednog stanja Musharaf je raspustio vrhovni sud te je imenovao novog predsjednika suda.

Unatoč tome što je napustio vojsku, Musharaf će i u ulozi civilnog predsjednika imati vrlo velike ovlasti u zemlji, podsjetimo, na vlast je došao prije osam godina kada je vojnim udarom došao na čelo zemlje u kojoj je cijelo vrijeme održavao vojni režim.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više