Musharraf predlaže demilitarizaciju Kašmira

PAKISTANSKI predsjednik Pervez Musharraf predložio je u ponedjeljak postupnu demilitarizaciju Kašmira kao jednu mogućnost rješavanja višedesetljetnoga spora s Indijom.

"To je tek prijedlog, materijal za razmišljanje o tome kako pronaći trajno rješenje", rekao je Musharraf na skupu diplomata i urednika medija u Islamabadu na kojem je bio i premijer Shaukat Aziz.

Spor oko Kašmira dvaput je doveo do rata s Indijom s kojom je Pakistan triput ratovao od stjecanja nezavisnosti od Velike Britanije.

Polazište za postupan pristup demilitarizaciji, kaže Musharraf, bit će analiziranje područja s obiju strana granice kako bi se ustanovila kakva je lokalna kultura i demografski sastav.

Kad se te regije identificiraju, bit će moguća postupna demilitarizacija nakon koje će dvije strane raspravljati o tome pod čijim nadzorom moraju završiti.

Musharraf predlaže da Pakistan i Indija imaju zajedničku kontrolu nad tim područjima ili da zatraže od Ujedinjenih naroda da odigra neku ulogu.

Prema riječima pakistanskog predsjednika, obje će se strane morati odreći dosadašnjih pozicija o tom pitanju koje više od pola stoljeća truje indijsko-pakistanske odnose.

Indija Kašmir smatra dijelom svoga teritorija i traži da Pakistan povuče svoje snage s trećine područja koje nadzire službeni Islamabad. Pakistan osporava tu tvrdnju New Delhija i traži da se politička sudbina Kašmira odluči kroz Ujedinjene narode.

(Hina) xvm ydv

Pročitajte više