Muslimani bijesni zbog "ševe s Mustafom"

IAKO u Velikoj Britaniji nijedan medij još uvijek nije objavio sporne karikature islamskog proroka Muhameda, tamošnji muslimani ipak su našli razloga za javno iskazivanje svog bijesa.

Naime, u srijedu je britanski lanac trgovina erotskih pomagala, Ann Summers, na tržište izbacio novu seriju svojih artikala. Samo 24 sata nakon toga britanska muslimanska zajednica bijesno je reagirala na jedan od proizvoda iz nove serije, javlja ugledni engleski list Independent.

Radi se "muškoj" lutki na napuhavanje nazvanoj "Mustafa Shag" (u slobodnom prijevodu "ševa s Mustafom"), a upravo je ime Mustafa u tom kontekstu razjarilo britanske muslimane. Naime, Mustafa je jedno od imena islamskog proroka Muhameda.

Predstavnici središnje džamije u Manchesteru, kao i Islamskog kulturnog centra, uputili su prosvjedno pismi tvrtki Ann Summers, u kojem traže povlačenje sporne lutke iz prodaje.

"Nemate ni najmanju predodžbu koliko je boli i gađenja ta odvratna fraza (Mustafa Shag, op.a.) izazvala među muslimanskim muškarcima, ženama i djecom." - navodi se u pismu.

Glasnogovornik Islamskog kulturnog centra zatražio je promptnu zabranu "uvredljive" lutke.

Tvrtka Ann Summers poručila je kako "razmatra sve opcije", ali izvršna direktorica tvrtke, Jacqueline Gold, ustvrdila je kako nemaju namjeru povući spornu lutku iz prodaje.

"Ne želimo nikoga vrijeđati, ali dojma smo da se ovdje radi o primjeru ekstremne političke korektnosti. Ako netko ima bolje ime za lutku na napuhavanje, neka nam slobodno javi." - ustvrdila je Gold.

N.B.

Pročitajte više