MVP o Vajglovom nastupu u Luxembourgu

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova u ponedjeljak je u Luxembourgu sudjelovao na redovitom zasjedanju Vijeća EU za opća pitanja i vanjske poslove, priopćilo je na svojim webstranicama Ministarstvo vanjskih poslova i uz ostalo navelo da je ministar Vajgl na zasjedanju među ostalim govorio o dugoročnom interesu Slovenije da države zapadnog Balkana postanu članice Europske unije, a u svjetlu nedavnih incidenata osvrnuo se i na uključivanje Hrvatske u EU.

"Svjesni smo da će slučaj hrvatskog pristupnog procesa biti model za ostale države u procesu stabilizacije i pridruživanja. Ključni element pristupnog procesa je sposobnost učinkovite i transparentne regionalne suradnje. Zadnji potezi hrvatske strane, poput incidenata na granici sa Slovenijom, jednostranog proglašenja zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP)... ukazuju na to da Hrvatska u odnosima sa susjedima i širom međunarodnom zajednicom zaboravlja na taj kriterij, što nije u duhu dobrosusjedskih odnosa i europskog dijaloga. Osim toga, hrvatski pokušaj stvaranja novih činjenica na granici ima za cilj stvoriti dojam da je arbitraža jedino moguće rješenje za rješavanje otvorenih pitanja", navodi se u priopćenju.

Dodaje se da Slovenija daje konkretne ponude kako bi se otvorena pitanja riješila dijalogom pri čemu, kako se ističe, "konstruktivan pristup i poštovanje europskih standarda očekuje i od svojeg susjeda"

Pročitajte više