MVP: Optužbe na račun Jurice neistinite i neutemeljene

HRVATSKO Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je u utorak nezadovoljstvo medijskim reakcijama na moguće imenovanje Nevena Jurice hrvatskim veleposlanikom u Sjedinjenim Državama, a optužbe na njegov račun smatra neutemeljenim i neistinitim.

"Tijekom dosadašnje službe Nevena Jurice u hrvatskoj diplomaciji, dakle i tijekom tri veleposlanička mandata, nikad nije došlo do nikakve povrede dužnosti ili neprimjerenih postupaka, kako to danas želi prikazati dio hrvatskih javnih medija", stoji u priopćenju MVP-a.

Ministarstvo neozbiljnim i neprikladnim smatra medijska nagađanja o mogućim reakcijama članova diplomatskog zbora u Hrvatskoj ili američke diplomacije u vezi s "neautoriziranom i neslužbenom medijskom objavom imenovanja Nevena Jurice za budućeg veleposlanika u Washingtonu".

"Postupak imenovanja i potvrđivanja veleposlanika je u tijeku i domaći mediji sasvim neuobičajeno nastoje utjecati, prejudicirati i tumačiti buduću autonomnu službenu odluku američke strane na hrvatski prijedlog", stoji u priopćenju.

U MVP-u ocijenjuju da mediji time "ne stvaraju ozbiljnu sliku o Hrvatskoj i hrvatskoj vanjskoj politici, poglavito sada u dijelu postupka koji ni u jednoj diplomaciji nije javan, pa ne bi trebao takvim biti niti u Hrvatskoj".

"Po završetku spomenute procedure mediji, naravno, imaju mogućnost i pravo iskazati svoje mišljenje o postupcima državnih organa, što je uostalom njihova imanentna javna dužnost u demokratskom društvu", zaključuje se u priopćenju MVP-a.

Pročitajte više