MVP: Politička i moralna besmislica Mate Granića

MINISTARSTVO vanjskih poslova oštro je u subotu navečer opovrgnulo tvrdnje čelnika Demokratskog centra Mate Granića o tome kako je nepravodobno reagiralo u vezi s ubojstvom troje Hrvata iz BiH, koje se dogodilo u utorak navečer, na Badnju večer, u Kostajnici kod Konjica.L

´Nije točno da je MVP reagirao sa zakašnjenjem, jer je hrvatski veleposlanik u BiH Josip Vrbošić posjetio obitelj stradalih nakon što je doznao za ubojstvo´, kaže se u priopćenju Ministarstva u kojemu se ističe da je Vrbošić ´to poduzeo kao legitimni predstavnik hrvatske države u BiH, a u dogovoru s ministrom Piculom, ...na sam Božić, neposredno nakon msgr. Pere Sudara, a prije bilo koga drugog iz Bosne i Hercegovine´.

Ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je ovim priopćenjem na ocjenu koje je u subotu na stranačkom skupu u Lovranu iznio čelnik Demokratskog centra Mate Granić koji je rekao kako se ´nemoć hrvatske vanjske politike najbolje vidi u vezi s ubojstvom troje Hrvata u BiH jer je službeno reagirala tek 40 sati nakon zločina´.

U priopćenju Ministarstva ovakva se tvrdnja ocjenjuje ´političkom i moralnom besmislicom´ te se tumači što je sve s hrvatske strane poduzeto u vezi sa slučajem. Prema priopćenju, Vrbošić je odmah nakon prvih saznanja o tragediji razgovarao telefonski s predstavnicima lokalne vlasti te se rano poslijepodne uputio u Kostajnicu, gdje je razgovarao s predstavnicima lokalne vlasti i crkve a potom posjetio i obitelj Anđelić. Veleposlanik je o svemu što je doznao idućeg dana obavijestio ministra Piculu, a u razgovoru s ministrom vanjskih poslova BiH Lagumdžijom dobio je njegova uvjeravanja da će vlasti BiH sve učiniti i da će o tome informirati javnost, dodaje se u priopćenju.

Veleposlanstvo RH u BiH izdalo je priopćenje o osudi zločina, uvjereno u svu ozbiljnost djelovanja bosanskohercegovačkih vlasti, osobito MUP-a Neretvansko-hercegovačke županije, stoji dalje u priopćenju. I Ministarstvo vanjskih poslova RH također je uputilo priopćenje za javnost osuđujući ovaj težak zločin i pozivajući na privođenje počinitelja pravdi.

U večerašnjem priopćenju također se ističe da se današnja vlast nosi s ´teškim posljedicama politike kakvu je hrvatska vlast vodila u vrijeme kada je Mate Granić bio na čelu MVP-a´ te da ´strpljivo gradeći partnerske odnose s BiH današnja hrvatska Vlada kontinuirano popravlja štetu koju je naslijedila´.

Pročitajte više