MVP: Povećan broj biračkih mjesta u BiH i SiCG

MINISTARTVO vanjskih poslova izvijestilo je danas u priopćenju o održavanju predsjednički izbora u inozemstvu navodeći kako je, u odnosu na izbore 2003., povećan broj biračkih mjesta u BiH te Srbiji i Crnoj Gori.

Povjerenstvo MVP-a za pripremu i koordinaciju izbora za predsjednika Republike Hrvatske, kao i Operativno povjerenstvo, što ih je 2. studenoga imenovao ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, djeluju u MVP-u u Zagrebu u svrhu osiguranja tehničke i logističke potpore provedbi i koordinaciji izbora u inozemstvu.

MVP izvješćuje da će se izbori za predsjednika Republike na dan održavanja glasovanja, 2. siječnja, u razdoblju od 7 do 19 sati, provesti i u diplomatskim misijama, odnosno konzularnim uredima RH u inozemstvu, što je u skladu sa Zakonom o izboru predsjednika Republike i Zakonom o popisima birača. Ministarstvo je od svih država primateljica, gdje će biti formirana biračka mjesta i odbori, zatražilo i dobilo potrebnu suglasnost za održavanje izbora.

U odnosu na održavanje posljednjeg izbornog ciklusa, odnosno provedbe izbora u inozemstvu za zastupnike Hrvatskog sabora (2003. g.), u BiH i i Srbiji i Crnoj Gori povećan je broj biračkih mjesta i odbora na izborima za predsjednika Republike Hrvatske.

U BiH će se glasovati na 42 biračka mjesta, što je 12 više u odnosu na prošlogodišnje izbore, dok će se u Srbiji i Crnoj Gori, umjesto šest biračkih mjesta formiranih na prošlim izborima (po dva u svakom diplomatskom predstavništvu), otvoriti sedam biračkih mjesta i odbora, uz napomenu da će se prvi put glasovati i izvan diplomatskih misija i konzularnih ureda RH u Srbiji i Crnoj Gori.

Stoga će se, uz glasovanje u diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske u Beogradu, Kotoru i Subotici, na ovim izborima glasovati i u Novom Sadu, Somboru i Srijemskoj Mitrovici.

Tim će se razmještajem u većoj mjeri omogućiti, odnosno olakšati pristup biračkim mjestima i odborima onim hrvatskim državljanima koji kao izbjeglice borave u Srbiji i Crnoj Gori, priopćio je MVP.

Pročitajte više