MVP pozdravlja novi prijedlog EK za zemlje zapadnog Balkana

MINISTARSTVO vanjskih poslova Republike Hrvatske u četvrtak je pozdravilo novu strategiju Europske komisije o uspostavi partnerskog odnosa Europske unije i zemalja zapadnog Balkana usvojenu u srijedu.

Ovaj dokument predstavlja pozitivan doprinos Europske komisije pripremama Europske unije za sastanak na vrhu s državama obuhvaćenim Procesom stabilizacije i pridruživanja, koji će se održati u Solunu 21. lipnja ove godine, kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo očekuje da će Vijeće Europske unije prihvatiti i dodatno osnažiti prijedloge za obogaćivanje Procesa stabilizacije i pridruživanja instrumentima i mehanizmima suradnje nadahnutima iskustvom Europske unije u pretpristupnom procesu.

"Sudjelovanje u eurointegracijskom partnerstvu, twinningu, TAIEX-u, postupno uključivanje u programa Zajednice, kao i jačanje suradnje u području pravosuđa i unutarnjih poslova te zajedničke vanjske i sigurnosne politike pomoći će Republici Hrvatskoj u ubrzanom provođenju reformi i ispunjavanju uvjeta vezanih uz zahtjev za članstvo u Europskoj uniji", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova RH nastavit će s aktivnim sudjelovanjem u političkim i stručnim konzultacijama o sastanku na vrhu u Solunu s trojkom Europske unije i drugim državama Procesa stabilizacije i pridruživanja.


Pročitajte više