MVPEI traži trenutačno oslobođenje članova "Mirne"

MINISTRICA vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović uputila je danas pismo ministru vanjskih poslova Republike Indonezije Hassanu Wirayudau zbog jučerašnjeg upada pripadnika indonezijskih vojnih snaga na nenaoružani hrvatski trgovački brod "Mirna" u indonezijskom gradu Surabayai i prinudnog zadržavanja članova posade broda, državljana Republike Hrvatske.

Mr. sc. Grabar-Kitarović izrazila je duboku zabrinutost i zapanjenost Vlade Republike Hrvatske i cjelokupne hrvatske javnosti jučerašnjom akcijom pripadnika indonezijskih oružanih snaga i njihovim zaposjedanjem hrvatskog broda.

Podsjetila je na ozbiljne implikacije tog čina, kao i na odluku indonezijskih sudskih vlasti donesenu početkom svibnja ove godine prema kojoj je indonezijska mornarica trebala dopratiti hrvatski brod do međunarodnih voda, što se nije dogodilo.

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović je također istaknula da je u ovom slučaju nužno voditi računa o gospodarskom i političkom aspektu cijele situacije ali prvenstveno o humanitarnom, imajući u vidu dobrobit članova posade hrvatskog broda.

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović je zatražila trenutačno oslobađanje članova posade, isplovljavanje hrvatskog broda u međunarodne vode te pozvala da odgovorni za taj čin budu primjereno sankcionirani.

Djelatnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Jakarti posjetio je hrvatski brod i uvjerio se da su kapetan i članovi posade broda dobro.

Pročitajte više