Na Balkanu se osniva "bijela" al-Qaida

PROŠLOMJESEČNIM uhićenjima osoba osumnjičenih za planiranje napada na zapadna veleposlanstva u BiH, a možda i šire, sve češće se postavlja pitanje europske sigurnosti koja je ugrožena nesređenim političkim prilikama u BiH.

Američki mediji ovih dana pojačano prate razvoj događaja u BiH, te se u brojnim člancima osvrću na uhićenja osumnjičenih terorista u Sarajevu kao i na izjavu savjetnika američkog Kongresa Josefa Bodinskog koji je rekao da teroristička organizacija al-Qaida planira na Balkanu izgraditi bazu za buduća djelovanja.

"Bijela" al-Qaida je neslužbeni naziv organizacije koja navodno formira na Balkanu, a kojoj bi glavni cilj trebao biti "osveta za ubijenu arapsku braću u Iraku i Afganistanu", piše ugledni The Washington Post..

Organizacija je dobila prefiks "Bijela" jer će ju sačinjavati uglavnom članovi svijetle puti, netipične za Arape koji su tamnoputi i koji čine glavninu članstva postojeće "klasične" al-Qaide.

Glavna prednost "bijele" al-Qaide pred onom "klasičnom" jest ta da su njeni članovi puno manje uočljivi u europskim zemljama kao potencijalni napadači, među kojima prva mjesta zauzimaju strana veleposlanstva i snažne gospodarske institucije.

Za rast europske terorističke mreže BiH je posebno pogodna, piše Post, jer su u toj državi korupcija i kriminal još uvijek vrlo jaki, te uz prostituciju i šverc država postoji plodno tlo za razvoj ilegalnih i terorističkih skupina.

Uhićenja 19. listopada u Sarajevu potvrdila su sumnje zapadnih obavještajnih službi da se u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim dijelovima Balkana, osnivaju terorističke ćelije. Osim BiH, problem zapadnim zemljama zadaje i uvijek nemirno Kosovo na kojem ekstremni islamisti također mogu naći prostor za svoje djelovanje.

Balkan je inače dugo vremena bio "slobodna zona" za krijumčare cigareta, droge, oružja i širenje prostitucije, navodi list. Tako su na tom prostoru prisutni svi potrebi uvjeti; nezadovoljni muslimani, oružje, korupcija. Sve što je potrebno terorističkom podzemlju nalazi se na Balkanu, prenosi The Washington Post mišljenje anonimnog zapadnog obavještajca.

Uhićena sarajevska grupa, za koju je utvrđeno da je kontaktirala terorističke ćelije u Danskoj i Velikoj Britaniji, nije jedina briga zapadnih tajnih službi. Tijekom ovog ljeta talijanska i hrvatska policija uhitile su pet osoba osumnjičenih za planiranje bombaškog napada tijekom sprovoda pokojnog Pape Ivana Pavla II, piše list.

Zbog svega toga američka i zapadno-europske tajne službe prinuđene su na pojačano djelovanje na Balkanu, pa tako već u Sarajevu postoji protuteroristička baza iz koje se prate i nadziru islamski radikali u Bosni.

Da je opasnost od terorističkih udara u Bosni postala pravi problem svjedoči i jučerašnja odluka Vijeća ministara BiH koje je usvojilo Prijedlog izmjena Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSA).

Usvajanjem Prijedloga izmjena Zakona OSA-i će se omogućiti nesmetano uhićenje, privođenje i saslušavanje osoba osumnjičenih za teroristička djela, odnosno za postupke koji bi ugrozili živote ljudi, oštetili imovinu ili ugrozili sigurnost u BiH.

Bosna je postala stjecište islamskih radikala početkom 90-ih godina kada se u toj zemlji vodio rat između Bošnjaka, Hrvata i Srba. Bošnjacima su tada u pomoć pristizali muslimanski borci iz više arapskih zemalja, dio kojih je nakon rata ostao živjeti u muslimanskim dijelovima BiH.

Danas se ispostavlja da su neki od tih ljudi sudjelovali u organiziranju priprema za teroristički udar, čime postaje jasno da i deset godina nakon završetka rata BiH još nije spremna za odlazak međunarodnih snaga.

Pročitajte više