Na čelu Međunarodnog Crvenog križa prvi put je žena. Rođena je u Hrvatskoj

Foto: MSE/FAH

NA čelo Međunarodnog Crvenog križa (ICR) prvi put u povijesti došla je žena. Riječ je o švicarskoj diplomatkinji Mirjani Špoljarić Egger, koja je rođena u Hrvatskoj.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) postoji gotovo 160 godina i Špoljarić Egger je prva žena izabrana da vodi ovu svjetski važnu humanitarnu organizaciju. Ova 50-godišnja švicarska diplomatkinja i trenutačna pomoćnica glavnog tajnika UN-a proteklih je godina vodila razvojni programa UN-a, UNDP. Špoljarić Egger će na čelu Međunarodnog Crvenog križa sljedeće godine naslijediti Petera Maurera, također švicarskog diplomata, koji je ICRC vodio devet godina.

Predsjednički mandat traje četiri godine i može se obnavljati.

Završila filozofiju, ekonomiju i međunarodno pravo

Špoljarić Egger rođena je u današnjoj Hrvatskoj, a odrastala je u Švicarskoj. Studirala je i magistrirala filozofiju, ekonomiju i međunarodno pravo u Ženevi. 

Diplomatsku karijeru je započela 2000. godine u švicarskom Ministarstvu vanjskih poslova. Nakon diplomatskih dužnosti u Bernu, Kairu, New Yorku i Ammanu, 2015. godine preuzela je vođenje odjela UN-a u Ministarstvu vanjskih poslova u Bernu. Sudjelovala je kao švicarska predstavnica u pregovorima EU i Irana, kao i u reformi UN-a.
 
2018. prelazi u UNDP u New Yorku, čime je postala jedna od najviše rangiranih švicarskih državljana u UN-u.

"Nastojat ću istaknuti potrebe najranjivijih"

U kratkoj izjavi za medije nakon izbora Špoljarić Egger je rekla kako je velika čast biti izabrana za predsjednicu organizacije kojoj se dugo divila. 

"Nastojat ću istaknuti potrebe najranjivijih i zadovoljiti nevjerojatan rad timova ICRC-a u konfliktnim situacijama diljem svijeta", rekla je.

Aktualni predsjednik Međunarodnog Crvenog križa Maurer pohvalio je međunarodno i diplomatsko iskustvo svoje nasljednice. Ona će biti "snažna i strastvena zagovornica ljudi pogođenih sukobima i nasiljem", rekao je o svojoj nasljednici Mirjani Špoljarić Egger.

Prva žena na čelu Međunarodnog Crvenog križa

Mirjana Špoljarić Egger zauzima međunarodno visoko cijenjenu poziciju. 

Međunarodni odbor Crvenog križa, osnovan u Ženevi 1863. godine, odigrao je ključnu ulogu u osiguravanju toga da sada postoje međunarodno priznata pravila za postupanje s osobama s invaliditetom, ratnim zarobljenicima i civilima. Uz kontinuirani razvoj međunarodnog humanitarnog prava, organizacija od svog osnutka pruža i hitnu pomoć osobama pogođenim ratom i nasiljem. ICRC, koji ima oko 20.000 zaposlenika, sebe vidi zajedno s Međunarodnom federacijom društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i 190 nacionalnih društava kao globalni humanitarni pokret.

Ona je, ponovimo, i prva žena na čelu ove poštovanje organizacije.

Špoljarić Egger tečno govori hrvatski, engleski, francuski i njemački jezik te je u braku u kojem je dobila dvoje djece.

Pročitajte više