Cipar bira predsjednika, nitko nije osvojio potrebnu većinu

Foto: FAH

IZLAZNE ankete pokazale su u nedjelju da aktualni ciparski predsjednik Nicos Anatasiades vodi na predsjedničkim izborima, no nije uspio osvojiti natpolovičnu većinu pa će se 4. veljače održati drugi krug.

Prema anketama, konzervativni Anastasiades (71) zasad vodi s 38 do 42 posto glasova, a njegov suparnik kojeg podupiru komunisti Stavros Malas (51) dobio je između 27 i 31 posto glasova.

Političar centra Nikolas Papadopulos (44) osvojio je između 21,5 i 24,5 posto glasova.

Ankete se temelje na uzorku od 80 posto ispitanika.

Oko 550.000 ciparskih birača pozvano je izabrati novog predsjednika te male članice Europske unije, podijeljene više od 40 godina.

Zbog toga što je  taj mediteranski otok podijeljen, Republika Cipar, koja je članica EU i eurozone, prostire se na dvije trećine, dok na preostaloj trećini na jugu postoji Republika Turska Sjeverni Cipar, zajednica ciparskih Turaka koju priznaje samo Turska.

Anastasiades je obećao da će ponovno početi pregovore o ujedinjenju bude li izabran. Sebi pripisuje zasluge za brz oporavak nakon financijske krize iz 215. Nezaposlenost je pala sa 16 posto u 2014., na 11 posto krajem 2017., a gospodarstvo raste. No nezaposlenost je i dalje treća najviša u EU, među mladima oko 25 posto, a oporavak je prema analitičarima "relativan".

Protivnici optužuju Anastasiadesa da je bio preblag u pregovorima s Turcima.

Pročitajte više