Na europskim cigaretama protupožarna oprema od 2011.

EUROPSKA komisija danas je objavila kako će industrija duhana od 2011. godine na cigarete morati ugrađivati protupožarne uređaje, javlja agencija AFP.

Riječ je o mehanizmu sastavljenom od dvije do tri trake, koje znatno usporavaju sagorijevanje, a na koncu i gase samu cigaretu. Na uvođenje ovakvih dodataka duhanskim proizvodima eurobirokrati su se odlučili da bi spriječili požare u zatvorenim prostorima, jer je istraživanjima utvrđeno da je neugašeni opušak glavni uzročnik požara u stanovima i kućama.

Istraživanja pokazuju da cigarete izazivaju nezanemariv broj požara, pa i smrtnih slučajeva

Iz nepotpunih podataka 14 članica EU-a razvidno je da su cigarete od 2005. do 2007. izazvale oko 11 tisuća požara, da je pritom smrtno stradalo 520 osoba te da je ozlijeđeno približno 1600 ljudi.

Nadležni dužnosnici u Bruxellesu već su zatražili izradu standarda EU za rješavanje te problematike kako bi do 2011. godine tehnološke preinake imale pravno uporište, a takve promjene pozitivno su ocijenile sve članice EU.

Nove cigarete već na tržištima SAD-a, Kanade i Australije

Zanimljivo je da su tehnološki naprednije cigarete već plasirane na tržištima Kanade, Australije te u pojedinim saveznim državama SAD-a.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Pročitajte više