NA FLORIDI ŠESTORICA KUBANACA OPTUŽENA ZA OTMICU ZRAKOPLOVA

Šestorica Kubanaca, koji su uz prijetnju noževima skrenuli s leta kubanski zrakoplov prema Floridi, optužena su u četvrtak za otmicu kubanskog zrakoplova.

Otmica, koja se dogodila noću u srijedu, prije nego što su Sjedinjene Države krenule u napad na Irak, prisila je američku vojsku, koja je bila na najvišem stupnju pripravnosti, da borbenim zrakoplovima presretne kubanski DC-3 i doprati ga u zračnu luku Key West gdje je sletio.

Osumnjičenici su se prvi put pojavili u četvrtak u saveznom sudu u Key Westu. Budu li osuđeni mogli bi dobiti kaznu i do 20 godina zatvora.

Potencijalni kubanski prebjezi, koji su pokušavali pobjeći iz svoje komunističke domovine, u prošlosti su već skretali vladine zrakoplove. Prema američkom zakonu, Kubancima koji stignu do kopna općenito se dopušta ostanak u Sjedinjenim Državma.

Američki dužnosnik priobalnih straža kazao je da je otmica zrakoplova vjerojatno pokušaj bijega, no glasnogovornica FBI-ja rekla je da motiv još nije poznat.

U Havani je kubanska vlada otmicu nazvala "terorizmom" i zatražila hitan povrat zrakoplova, njegove posade i svih putnika, uključujući i otmičare.

Među 37 ljudi u zrakoplovu je i jedan talijanski građanin i petero djece.

Pročitajte više