Na HRT-u sve - i svi - pod kontrolom

TREBA samo biti strpljiv i stvari će sjesti na svoje mjesto. Pogledajte samo Hrvatsku radioteleviziju. Antun Vrdoljak vraća se na Prisavlje kao član Vijeća HRT-a. Ravnatelj HRT-a isti je onaj Vanja Sutlić kojeg je Vrdoljak početkom devedesetih potjerao s Prisavlja. Glavna urednica Informativnog programa ista je ona Hloverka Novak Srzić kojoj je Vrdoljak 1992. godine zabranio ulazak na HTV. Novovjekim nepoćudnim zvijezdama, poput Aleksandra Stankovića, Denisa Latina i Zorana Šprajca, višestruko su smanjene plaće. A Dijana Čuljak promovirana je u "lice kojem nacija vjeruje".

I tko onda kaže da na Prisavlju situacija nije bajna? Sad kad se Vrdoljak vratio na mjesto zločina, situacija poprima dimenzije holivudskog spektakla. Sada su svi - i prijatelji i neprijatelji - na istom zadatku. Na istom poslu. Na istoj hrpi.

Dolaze podobni, tjeraju se nepodobni

Vrdoljak (će) kontrolira(ti) Vijeće HRT-a, Čuljak kontrolira Dnevnik, Hloverka kontrolira Otvoreno, svi kontroliraju "nepoćudne", Sutlić kontrolira sve - i ništa. A HDZ i dalje - čak i više nego prije - kontrolira javnu televiziju.

Evo kako to otprilike izgleda. Prije sitno godina Hloverka Novak Srzić uporno je grintala zato što je bivši ravnatelj Mirko Galić podijelio posebne ugovore nekim HTV-ovim zvijezdama, ali ne i njoj. Onda je demonstrativno pobjegla na Novu TV. Vratila se podvijena repa i ponovno bunila što ona kao glavna urednica ima manju plaću od tih zvijezda, slučajno baš onih koji su joj pružali najveći otpor. A sad je napokon došla na svoje.

Denisu Latinu oduzela je emisiju uslijed njegovih vratolomija s predsjedničkom kandidaturom. Kad se on predomislio, već je bilo kasno. Nakon emisije, oduzela mu je i dvije trećine plaće. On sad plače i nariče, a Hloverka cvate. Još smao da se riješi Stankovića i Šprajca, pa da idila bude potpuna.

Lice s tjeralice postalo lice kojemu se vjeruje

Do tog sretnog događaja, Dijana Čuljak promovirana je u voditeljicu središnjeg Dnevnika. Od "lica s potjernice" postala je "lice kojemu se vjeruje". Žena koja se nalazi pod istragom USKOK-a i koju Državno odvjetništvo još nije ekskulpiralo optužbi za sukob interesa, napredovala je do voditeljice Dnevnika. Kakvo povjerenje u HTV, takvo i "lice kojemu se vjeruje".

Dijanina prijateljica Hloverka, slučajno i glavna urednica Informativnog programa, postavila je samu sebe za voditeljicu Otvorenog, demonstrirajući neku večer kako se to radi. Prvo je ugostila ministra Gordana Jandrokovića i omogućila mu da - nasamo i natenane - odgovori na oporbene napade u vezi sporazuma sa Slovenijom. Onda je ugostila drugog ministra, Damira Polančeca, i omogućila mu da u prijateljskom razgovoru s dvojicom susretljivih ekonomista - Ljubom Jurčićem i Željkom Lovrinovićem - izvijesti naciju da je država na putu oporavka. Što se, pak, lijepo rimuje s "Podravka". Ali o tome nije bilo riječi.

Poslovna idila

Uglavnom, to je što se tiče programske idile. A sad malo o onoj poslovnoj. Vanja Sutlić našao se prije mjesec i pol na udaru anonimne grupe novinara koji su podnijeli kaznenu prijavu protiv ravnatelja HRT-a zbog nesavjesnog poslovanja. Spominju se lažne bilance, lažna financijska izvješća, isprave neistinita sadržaja, golemi prikriveni gubici... Dakle, ništa više ni manje od svega onoga što se događa u svakom javnom poduzeću pod kontrolom HDZ-a.

Tužibabe među novinarima pozivaju se na izvješće komercijalne revizije koja je češljala HRT, ali sada se čeka pravorijek Mladena Bajića. Eto nam garancije da uspostavljena idila neće biti narušena.

Tko nema kaznenu prijavu - magarac!

Sve u svemu, ne zvuči loše: glavni ravnatelj s kaznenom prijavom, jedna voditeljica Dnevnika pod istragom USKOK-a, druga osuđena zbog lažnog svjedočenja, glavna urednica Informativnog programa još je na sudu zbog nanošenja štete kući u kojoj je zaposlena, a nedavno je i optužena kako je zajedno s ocem Antom Novakom nudila mito susjedu iz Makarske... HRT je doista ustanova kojoj se vjeruje. Ili samo ustanova.

Ne pada li stoga imenovanje Antuna Vrdoljaka, bivšeg zloglasnog ravnatelja, za člana Vijeća HRT-a iz kvote HDZ-a poput keca na desetku? Riječ je o čovjeku kojeg se pamti po najgorim čistkama nepoćudnog novinarskog kadra s javne televizije, onome koji je vodio medijski rat i od Prisavlja stvorio Katedralu duha. On je potjerao i Sutlića i Hloverku, a sad oni po nešto blažem principu (jer ipak su nešto blaža vremena) tjeraju Latina i drugo nepoćudno društvo. Ali još bolje i bizarnije, riječ je o čovjeku koji je od HRT-a dobio avans od 2,5 milijuna kuna za seriju o Josipu Brozu Titu koja još nije isporučena. Točnije, već tri godine. Kad se govori o sukobu interesa, onda je Prisavlje njegovo prirodno stanište.

Hloverka -Naličje kojemu se vjeruje

Ako budemo imali sreće, u Vijeće HRT-a vratit će se i Nada Gaćešić Livaković, a zajedno s njom na javnu televiziju i sapunice u kojima ova članica Vijeća glumi majku i zavodnicu. Naučili smo već da je HTV uvijek nekome bila majka, a nekome maćeha. Trebalo je samo odabrati pravu stranu.

I to je idila o kojoj govorimo. Nije onda nikakvo čudo da se Hloverka hvali kako je u posljednje vrijeme dobila pet kila, pa joj se ne vide bore na licu. Zahvaljujući tome, može i dalje biti "naličje kojem se vjeruje".

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više