Na iločkom području uočena naftna mrlja na Dunavu

NA 1308. kilometru Dunava, na predjelu Renova, između Mohova i Šarengrada na iločkom području, jutros oko devet sati primijećena je masna mrlja, promjera 500 metara i dužine 1500 metara.

Masna se mrlja polako kreće Dunavom u smjeru Srbije i Crne Gore, potvrđeno je iz vukovarsko-srijemske policije.

U policiji ističu da se ne zna što je uzročnik pojave masne mrlje na Dunavu čiji su uzorci uzeti i poslani na analizu, a glavni državni vodopravni inspektor Željko Makvić istaknuo je popodne kako se sumnja da je riječ o nafti ispuštenoj iz plovnog objekta.

Kako bi se ustanovio uzročnik onečišćenja Dunava, inspekcija će provjeriti plovila na Dunavu te lučka postrojenja u Vukovaru i nekoliko objekata na desnoj obali Dunava, naglasio je inspektor Makvić.

Odmah nakon dojave granične policije da je uočena naftna mrlja, na teren je izašla policija, lučka kapetanija, vodopravna inspekcija i stručnjaci Hrvatskih voda.

Makvić je istaknuo da se za sanaciju mrlje ništa ne može poduzeti i da ona dalje plovi desnom stranom Dunava prema Srbiji.

Prema Dunavskoj konvenciji, Državna uprava za vode RH odmah je obavijestila nadležne službe u susjednoj Srbiji i Crnoj Gori.

(Hina) bma/draž sp

Pročitajte više