NA IZBORIMA U SRBIJI I VOJVODINI ZATVORENA BIRALIŠTA

U nedjelju u 20 sati u Srbiji i Vojvodini su zatvorena izborna mjesta na kojima su građani Srbije birali gradonačelnike i predsjednike općina, a građani Vojvodine i zastupnike za pokrajinski parlament.

Prema dosadašnjim podacima Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), izlazak birača najniži je u usporedbi s dosadašnjim izborima koje je ta organizacija pratila, te je do 14 sati izašlo 16,4 posto, od ukupno oko 1,4 milijuna birača u Beogradu.

Kako se procjenjuje, ukupna izlaznost birača u Srbiji na lokalne izbore bit će oko 30 posto, te će sasvim sigurno biti potrebno organizirati drugi krug izbora za dva tjedna.

Izbori se održavaju po proporcionalnom modelu, s izbornim pragom od tri posto, dok se gradonačelnici i predsjednici općina biraju po većinskom dvokružnom modelu.

Po riječima Marka Blagojevića, glasnogovornika CeSID-a zbog primjene proporcionalnog izbora sistema, prvi preliminarni rezultati bit će poznati u nedjelju kasnije navečer. "Potrebno je glasove koje su dobile stranke, preko jedne formule koju predviđa izborni zakon, preračunati i na taj način broj glasova pretvoriti u broj mandata", rekao je.

Po svim predizbornim istraživanjima javnog mnijenja, najveću podršku birača imaju kandidati liste Demokratske stranke Borisa Tadića i Srpske radikalne stranke haaškog optuženika Vojislava Šešelja. Iza njih slijede liste Demokratske stranke Srbije premijera Vojislava Koštunice, te Pokret "Snaga Srbije" Bogoljuba Karića, novoformirane stranke koja će - ako se ostvare predviđanja brojnih agencija za istraživanje javnog mišljenja - prvi puta ući u strukture vlasti u Srbiji.

(Hina) xttag ydv

Pročitajte više