Na izložbi u SAD-u predstavljeni ostali pisani radovi Anne Frank

MILIJUNI širom svijeta čitali su "Dnevnik Anne Frank", no nova izložba predstavlja manje poznati dar židovske djevojčice za pisanje bajki, kratkih priča i socijalnih komentara.

Anne Frank najbolje je poznata po svojem dnevniku, prozoru u njezin svijet dok je kao tinejdžerka živjela u skloništu za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Ona i njezini roditelji skrivali su se od nacista sve dok zbog izdaje nisu izgubili život u koncentracijskom logoru 1945. godine.

Izložba, koja se otvara u četvrtak u Američkom memorijalnom muzeju holokausta, predstavit će prvi put zbirku ostalih pisanih radova Anne Frank, od kojih neki još nikada nisu javno izlagani, izjavila je ravnateljica muzeja Sara Bloomfield.

Sam dnevnik je 1947. objavio Annin otac Otto, koji se jedini od njih osmero uspio sakriti u jednom dijelu kuće u Amsterdamu gdje je bilo sklonište obitelji Frank.

Dnevnik je prodan u više od 30 milijuna primjeraka, preveden je na više od 60 jezika i među najčitanijim je svjetskim knjigama.

Pisanje je Anni služilo kao bijeg od stvarnosti tijekom 25-mjesečnog skrivanja, objašnjava Klaus Mueller, kustos izložbe.

"Nikad je se nije shvaćalo ozbiljno kao spisateljicu već jedino kao dijete koje je napisalo dnevnik", rekao je Mueller. No 1943. Anne je počela pripremati svoj dnevnik za objavljivanje, uređujući po tri stranice dnevno uz redovito pisanje ostalih priča.

Anne je kao tinejdžerka čitala popularnu nizozemsku literaturu za djevojčice, no i djela Shakespearea i Goethea na njemačkom te Oscara Wildea na engleskom jeziku.

Na izložbi se može vidjeti "Book of Nice Sentences", knjiga citata i odlomaka drugih pisaca koje je Anne zapisivala na poticaj svojeg oca.

Annin najbliži živući rođak Bernd Elias, u Washingtonu zbog izložbe, prisjetio se kako je Anne bila "draga prijateljica za igru" koja se kasnije razvila u spisateljicu.

"Kad je dijete zatvoreno dvije godine, mijenja mu se osobnost", tvrdi Elias, dodajući da se kod Anne "razvio veliki dar za pisanje".

Izložba pod nazivom "Spisateljica Anne Frank: nedovršena priča" organizirana je povodom desete obljetnice Memorijalnog muzeja holokausta i bit će otvorena za javnost do 12. rujna.

Pročitajte više