Na jesen stižu strože mjere? Član vladinog savjeta otkrio što će biti s maskama

Screenshot: RTL

HRVATSKA je nakon šest dana ponovno ispod stotinu novozaraženih od koronavirusa, a četvrti je dan zaredom da brojka covid-pozitivnih pada. Ipak, valja napomenuti kako je tijekom vikenda provedeno puno manje testiranja, zbog čega je i broj pozitivnih manji nego u danima prije vikenda.

Novooboljelih je 85, od toga više od polovice u Zagrebu, a jedino veće žarište još je Dalmacija s 27 novih slučajeva. Optimističan je podatak da je čak devet županija bez novozaraženih. 

Iako trenutne brojke padaju, ozbiljno se strahuje što donosi jesen, a u javnost izlaze i najave mnogo strožih mjera u kojima maske postaju obvezne.

O novim mjerama na jesen koja je blizu promišlja Stožer civilne zaštite. No, Božinović kaže, zaključka još nema. 

"Od zemlje do zemlje se donose neke odluke koje nailaze na različit način na prihvaćanje, odnosno neprihvaćanje građana. Mi smo uvijek donosili odluke koje su bile u tom trenutku optimalno rješenje", kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović za RTL.

"Moramo biti spremni na više scenarija"

Moramo biti spremni na više scenarija i reagirati na vrijeme, kaže Branko Kolarić, član vladinog znanstvenog savjeta za covid-19. 

"Ako bude više zaraženih, onda će trebati nositi više maski i na više prostora, ovisno o situaciji kako će se razvijati. Vjerujem da to neće biti na nivou cijele države nego u nekim regijama kada se javi neka mini epidemija da se onda mogu podići mjere", kazao je Kolarić.

A mjere bi mogle biti strože ako Ustavni sud potvrdi legitimitet Stožera. Predviđa se obvezno testiranje svih djelatnika u zdravstvu nakon povratka s godišnjeg odmora ili s bolovanja. Takva praksa već postoji u pojedinim domovima za starije. Božinović kaže da je sve što je Stožer do sada radio u skladu s Ustavom i zakonom. 

"Ja ne želim prejudicirati odluku Ustavnoga suda, ali sam siguran da u Hrvatskoj nećemo, kao što i nismo, niti u jednom trenutku dopustiti da izgubimo kontrolu nad ovom epidemijom", kaže Božinović. 

Pročitajte više