Na jesen u prodaju kreće Google TV



GOOGLE je na svojoj godišnjoj konferenciji jučer potvrdio novu uslugu – Google TV, koji bi trebao iskustvo televizije spojiti s internetom i tako kompaniji omogućiti ulazak na tržite vrijedno desetke milijardi dolara.

Googleov glavni izvršni direktor Eric Schmidt osobno se pojavio na konferenciji kako bi vodio diskusiju u kojoj je sudjelovalo šest glavnih izvršnih direktora nekih od najvećih tvrtki na području elektronike - Paul Otellini iz Intela, Sir Howard Stringer iz Sonyja, Jerry Quindlen iz Logitecha, Charles Ergen iz DISH Networka, Brian Bunn iz Best Buya i Shantanu Narayen iz Adobea.



Novo doba


Kako je objasnio ravnatelj proizvodnje Googlea Rishi Chandra, Google TV predstavlja Googleov pokušaj "pronalaska puta za prenošenjem cijelog weba na televiziju". U tu će svrhu Google TV omogućavati korisnicima da pronađu traženi sadržaj gdje god on bio i da sadržaj približi ukusima korisnika preko dostupnosti i personalizacije.

Prvi Google TV uređaji, koje će proizvoditi Sony, a pokretati Intelovi čipovi, trebali bi biti dostupni već od jeseni, a podrška za Android bit će dostupna od početka 2011. godine.

Logitech će proizvoditi kućište, daljinski upravljač, kameru i uslugu za videopozive i chat. Digitalni videosnimač DISH Networka moći će se spojiti s Google TV-om i biti programiran da snima sve sadržaje.

Izazov

Best Buy će provoditi maloprodajnu distribuciju. Adobe se priključio zato što, kako je rekao potpredsjednik inženjerskog odjela Googlea Vic Gundotra, "ispada da ljudi na internetu koriste Flash". Komentar je bio lagano podbadanje Applea, koji na svoje uređaje ne voli integrirati Flash potporu.

Pitanje je koliko će cijeli projekt biti uspješan. Eventualno se radi o zlatnom rudniku jer je tržište neistraženo i televizija nosi puno veće prihode od interneta. Ipak, tvrtka za istraživanje tržišta nije uvjerena u Googleov uspjeh. Googleov uređaj morat će se natjecati s brojnim jeftinijim proizvodima, koji ipak također pružaju širok raspon usluga.

Pročitajte više