Barikade i duge cijevi na Kosovu, policija premlatila trojicu Srba. Što se događa?

Foto: EPA

NA KOSOVU je opet napeto. Specijalne postrojbe kosovske policije, naoružane dugim cijevima, već su danima na graničnim prijelazima sa Srbijom, gdje osiguravaju sprovođenje nove odluke Prištine o zabrani ulaska vozilima sa srpskim tablicama. 

Preciznije rečeno, kosovska vlada donijela je ovog tjedna uredbu o recipročnim mjerama, po kojoj vozila sa srpskim tablicama moraju imati privremene kosovske tablice pri ulasku u zemlju, čiju neovisnost, naravno, Beograd ne priznaje, već je i dalje drži svojom odmetnutom pokrajinom. 

Privremene kosovske tablice vrijede 60 dana i naplaćuju se pet eura. 

S druge strane, kosovski Srbi prosvjeduju protiv te zabrane blokirajući promet na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak. 

>> Sve veće napetosti na Kosovu. Srbi blokiraju promet, Vučić prijeti, javila se Rusija

Kosovski specijalci brutalno prebili trojicu Srba

Došlo je i do nasilnih incidenata. U četvrtak je kosovska policija pretukla trojicu kosovskih Srba, javljaju srpski mediji. Jedan od njih, Dragiša Vlašković, izjavio je iz bolnice za portal kosovskih Srba Kossev da incident nisu "ni s čim izazvali, niti smo mi išli na blokade, išli smo zaraditi neki dinar, ne radiš nigdje". Naime, tvrde da su išli u sječu drva.

"Mene su tu tukli zbog nekog džipa koji je došao pa je pobjegao. Jurili (su ih) tada, ali ih nisu uhvatili i onda su mene poslije maltretirali da priznam tko je (to bio). Ja nisam vidio tko je tu, iz čista mira su nas tukli, psovali mi majku i oca, rekli mi: 'Ubit ćemo te, zaklat ćemo te', ja sam samo šutio i tresao sam se ovako", posvjedočio je Vlašković, koji ima teške ozljede lica i tijela. 

Pretučeni Srbi nisu išli na barikade, već u sječu drva?

"Jedinica kosovske policije pretukla je trojicu Srba. Kako saznajemo, oni su pošli sjeći drva, onda su skrenuli s glavnog puta dalje u šumu, gdje su naišli na patrolu, nakon čega je došlo do incidenta. Prvo su pomoć potražili u domu zdravlja u Zubinom Potoku, a sada se nalaze u domu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici. Ne zna se točan razlog, ali kako su ovi Srbi ispričali, oni nisu provocirali policiju, nego je policija pomislila da oni nisu krenuli sjeći drva, kako su rekli, već na barikadu i zato su prebijeni", izvijestio je reporter N1 Srbija.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je, pak, da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica "bez ikakva povoda i razloga" pretukli trojicu Srba u blizini administrativnog prijelaza Brnjak i dodao da su oni "postali mete samo zato što su Srbi" te da Srbija takvo nasilje "neće tolerirati".

"Za današnji stravičan incident direktno je odgovoran (kosovski premijer) Albin Kurti", ustvrdio je Petković i optužio ga da mu je "od samog početka krize jedini cilj nasilje i odmazda nad golorukim narodom na sjeveru pokrajine, koji samo brani svoje pravo na život".

Kosovski specijalci izvlačili srpskog vozača iz auta, spasila ga jedinica KFOR-a

Dan ranije dogodio se još jedan incident, kada su pripadnici kosovske policijske specijalne jedinice pokušali na silu izvući jednog vozača iz automobila sa srpskim tablicama za Kosovo i Metohiju, javlja Nova.rs, pozivajući se na lokalni portal Kosovo Onlajn. 

U tome ih je ipak spriječila jedinica KFOR-a, međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu pod vodstvom NATO-a, koja se tu zatekla. 

A prvog dana prosvjeda kosovskih Srba, u ponedjeljak, kosovska specijalna policija ispalila je na njih i suzavac kako bi ih rastjerala. Prijelazi su, međutim, ostali blokirani kamionima koje su Srbi postavili na cestu. Jedini granični prijelaz na kojem nema blokade i promet normalno funkcionira je Merade. Situacija se na prijelazima ipak smirila, prema izvještajima s terena.

No koji je točno razlog ovih novih napetosti, koje bi mogle i teže eskalirati?

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja objasnio je u ponedjeljak da je njegova vlada donijela novu uredbu, kojoj se Srbi oštro protive, na bazi reciprociteta. Naime, dok je Kosovo dozvoljavalo građanima iz Srbije da se slobodno kreću vozilima sa svojim registarskim pločicama po Kosovu, Srbija ne dozvoljava građanima Kosova da ulaze u Srbiju s registarskim pločicama Republike Kosovo, jer bi to impliciralo da priznaju da je Kosovo neovisna država.

Srbija već godinama tjera Kosovare da stavljaju njihove tablice pri ulasku, i Kosovo sad traži to

Stoga Srbija prisiljava vozače s kosovskim tablicama da stave privremene tablice za ulazak u Srbiju. Sad je Kosovo, po načelu reciprociteta, uvelo takvu mjeru za vozače sa srpskim tablicama. Ni Beograd ni kosovski Srbi, naravno, ne prihvaćaju da se radi o ekvivalentnim mjerama, jer ne prihvaćaju da je Kosovo neovisna susjedna država, s kojom treba normalizirati odnose. 

I iz tog elementarnog spora sad je proizašla ova kriza između Srbije i Kosova, koji ni 22 godine nakon rata i intervencije NATO-a te 13 godine nakon kosovskog proglašenja neovisnosti ne mogu naći zajednički jezik. 

A za razliku od kosovskih Srba koji prosvjeduju protiv ove mjere blokirajući prijelaze, više od šest tisuća njihovih sunarodnjaka iz Srbije pomirilo se s novim pravilima i kupilo privremene kosovske tablice kako bi ušli na Kosovo. MUP Kosova potvrdio je da je samo do srijede izdao 6375 privremenih registarskih tablica na svim prijelazima i u centrima za registraciju vozila na teritoriju Kosova, prenosi N1.

Nedžmedin Spahiu, profesor Fakulteta političkih nauka u Prištini, komentirao je za srpsko izdanje BBC-a da ovdje nema mjesta iznenađenju, jer su Priština i Beograd dotičnu odluku potpisali još 2011., a potom i 2016. godine.

"Mi istu taksu plaćamo Srbiji godinama", kaže Spahiu, ali navodi da mu je jasno da su "ljudi sa sjevera Kosova ljuti".

"Kada naučite susjeda da prelazi pet godina preko vaše njive besplatno, a onda mu zabranite odjednom, on će biti nezadovoljan", zaključuje kosovski profesor.

Vučić: Ne možete tako razgovarati sa Srbijom

Premijer Kurti tvrdi da njegova vlada nije ni htjela uvesti ovakve mjere Srbima, već da ju je na to natjerao Beograd. 

S druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da "zahtijeva povlačenje trupa kosovske policije sa sjevera Kosova i da se situacija vrati u prijašnje stanje", a da tek nakon toga dvije strane mogu "otići u Bruxelles da razgovaraju o svemu i, ako je moguće, dogovore se".

No ako akcija izostane, Srbija će posegnuti za mjerama koje "neće biti bezbolne za drugu stranu" u ekonomskom smislu, zaprijetio je Vučić i optužio Prištinu da ne provodi u djelo Briselski sporazum, postignut pod okriljem Europske unije, po kojem se Priština obvezala na slobodu kretanja, ali i na dozvolu formiranja Zajednice srpskih općina na teritoriju Kosova.

Vučić je rekao i da je odbacio prijedlog Europske unije i tzv. Kvinte, bloka 5 zemalja posrednika, o rješenju spora: "To je rješenje kojim bi oni zaboravili 70 posto onoga što su namjeravali raditi Albanci na administrativnoj liniji, ali bi uveli 20-30 posto mjera. Dobio sam za odbijanje suglasnosti Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbacio sam to jer sam sit politike svršenog čina. Ne možete tako razgovarati sa Srbijom."

Dačić: Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje Srba na Kosovu, kao što je to učinila Hrvatska

Predsjednik srpske Narodne skupštine Ivica Dačić dodatno je zaoštrio poručivši da "Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje Srba na Kosovu, kao što je to učinila Hrvatska Republici Srpskoj Krajini". Aludiranje na "reprizu Oluje" na Kosovu i inače je retorički manevar kojem srpski političari nerijetko pribjegavaju u svojim svađama s vlastima na Kosovu. 

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Europske unije za dijalog Beograda i Prištine, pozvao je, pak, u utorak na "hitnu deeskalaciju".

"Važno je smanjiti napetosti, vratiti mirnu atmosferu i omogućiti slobodu kretanja. Spremni smo olakšati razgovore o svim otvorenim pitanjima i dijalogu", napisao je Lajčak na Twitteru.

>>Pitali smo analitičare hoće li doći do rata na Kosovu

Podsjetimo, do još teže eskalacije sukoba na Kosovu došlo je 2018. i 2019., kad je Priština formirala svoje oružane snage i uvela velike carine Srbiji. Predstavnici kosovskih Srba tada su to opisali kao "neslužbenu objavu rata Srbima na Kosovu". Kosovski specijalci upali su u svibnju 2019. u četiri većinski srpske općine, probivši barikade koje su Srbi postavili, i uhitili desetke Srba osumnjičenih za korupciju.

Pročitajte više