Na Kosovu zbog hapšenja i izručenja šestorice Turaka smijenjeni šefovi policije i tajne službe

Foto: Hina/EPA 

KOSOVSKI premijer Ramush Haradinaj smijenio je danas ministra unutarnjih poslova i ravnatelja tajne službe nakon uhićenja i izručenja Turskoj šestorice turskih državljana.
 
>> Na Kosovu uhapšeno šest Turaka povezanih s pučem, racije se nastavljaju
 
 
Premijer je rekao da nije bio upoznat s deportacijom tih ljudi, koji su uhićeni na Kosovu jučer zbog povezanosti sa školama koje financira pokret Fethullaha Gulena kojeg Ankara okrivljuje za neuspjeli pokušaj državnog udara 15. srpnja 2016. i smatra terorističkom organizacijom.
 
"Cijela operacija - oduzimanje boravišnih dozvola, pritvor, hitna deportacija i tajno izručenje Turskoj šestorice turskih državljana s kosovskog teritorija - provedena je bez mojeg znanja i dopuštenja", rekao je Haradinaj.
 
Nisu poznati zamjenici smijenjenog ministra i ravnatelja
 
Nije još poznato tko će zamijeniti ministra unutarnjih poslova Flamura Sefaja i ravnatelja tajne službe Dritona Gashija.
 
Gulenov pokret na svojem je vrhuncu vodio škole u 160 zemalja, od Afganistana do SAD-a. Nakon pokušaja državnog udara Turska je izvršila pritisak na svoje saveznike da ih zatvore.
 
Kosovo pod pritiskom Turske zbog Gulenovih škola
 
Kosovo je zadnjih tjedana bilo pod pritiskom Turske da poduzme mjere protiv Gulenovih škola.
 
Ankara tvrdi da su šestorica uhićenih Turaka odgovorni za novačenje u Gulenovu mrežu i da su pomagali ljudima optuženima za povezanost s njome da napuste Tursku tijekom vladina obračuna s navodnim Gulenovim pristašama u sklopu kojeg su deseci tisuća ljudi ostali bez posla ili su završili u zatvoru.

Pročitajte više