Na Markovu trgu prosvjed radnika Sljemena

RADNICIMA Sljemena, koji zbog neuspjeha dosadašnjih pregovora i zato što nije pronađen jamac za nagodbu za njihove tražbine već osamnaesti dan prosvjeduju na Markovu trgu, danas u podne pridružili su se i radnici ostalih poduzeća udruženih u sindikat poljoprivrede i prehrambene industrije, članovi drugih sindikata te mnogi građani.

"Finagra je bagra, Sljeme - križni put hrvatskog radnika, Zašto Vlada štiti lopove?" neki su natpisi koji su se mogli pročitati na Markovu trgu, na kojem se, po procjeni policije, okupilo više od 500 ljudi iz svih krajeva Hrvatske, a među njima je bilo više od tristo radnika iz Slavonije i Baranje. "Danas nas je ovdje tristotinjak, ali ako bude trebalo braniti radnička prava, doći će nas na tisuće", poručili su.

S prosvjeda je poslana poruka da radnici Sljemena neće odustati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Regionalni povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi (PPDIV) Ivica Rogić rekao je kako ih s nagodbom zapravo žele, bez novca, maknuti ispred zgrade Hrvatskoga sabora i Vlade, no to im neće uspjeti.

Biti s obespravljenim radnicima Sljemena pitanje je dostojanstva i ljudske časti, neovisno o tome tko je u kojoj središnjici i kojem sindikatu pripada, poručio je predsjednik Nezavisnoga hrvatskog sindikata Krešimir Sever.

Finagra ima svoje ime i prezime, istaknuo je tajnik Saveza samostalnih sindikata Željko Klaus. Dodao je kako "treba krenuti prema vlasnicima Finagre kako bi i oni osjetili ljudski strah i strah za svoje obitelji".

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Vesna Dejanović rekla je da je bitka radnika Sljemena početak borbe za bolji život svih radnika.

Pročitajte više