Na nestanak biljnih i životinjskih vrsta utjecao efekt staklenika

Skupina američkih paleontologa sa Sveučilišta Washington ustanovila je da su masovan nestanak biljnih i životinjskih vrsta s našeg planeta prije 250 milijuna godina prouzročile klimatske promjene, a ne udar divovskog asteroida, prenosi časopis Science.

Nakon višegodišnjeg istraživanja znanstvenici su ustanovili da je do izumiranja 90 posto morskih vrsta i 75 posto kopnene flore i faune u razdoblju između kraja permskog doba i početka trijasa došlo zbog atmosferskog zagrijavanja uzrokovanog efektom staklenika što su ga prouzročile učestale erupcije vulkana.

Najprihvaćenija teorija koja je objašnjavala najveći povijesnu katastrofu na Zemlji do sada je bila teorija o padu velikog meteora ili sudar s kometom koji su mogli izmijeniti klimu na našem planetu.

"Životinje i vegetacija na kopnu i u oceanima nestali su istovremeno, očigledno iz istog razloga - povećane temperature i nedostatka kisika", rekao je paleontolog Peter Ward sa Sveučilišta Washington, objasnivši kako vrlo malo indicija ukazuje da je na njihov nestanak utjecao udar divovskog asteroida.

(Hina) xmh ydgk

Pročitajte više