Na "Ruđeru" puštena u rad prva računalna "klaster" mreža

RAČUNALNA mreža "za novo razdoblje znanosti", prva tzv. klaster mreža u Hrvatskoj, svečano je otvorena danas na Institutu "Ruđera Boškovića" (IRB) u Zagrebu.

Računala u 26 objekata IRB-a povezana su optičkim kabelom te djeluju bez vremenske razlike kao jedinstveno superračunalo.

"To nam omogućuje cjelovito upravljanje računalnom mrežom na IRB-u i otvara nove razvojne vizije", rekao je voditelj Centra za informatiku i računalstvo IRB-a Karolj Skala.

Ravnatelj IRB-a Stjepan Marčelja naglasio je važnost nove mreže te dodao da će ona bitno ubrzati znanstvene, nastavne i razvojne mogućnosti Instituta.

Prikazan je izravan prijenos panoramske slike Instituta iz zrakoplova preko bežične računalne mreže, što je prenosio i internet. Tom prigodom prvi put je u Hrvatskoj odaslan e-mail bežičnim putem iz manjeg zrakoplova koji je letio nad Institutom i koristio njegovu bežičnu mrežu.

Cijena projekta je 4,6 milijuna kuna, koje su uložili Ministarstvo znanosti i tehnologije i IRB. Od toga je potrošeno 3,1 milijun i ušteđeno oko 1,5 milijuna, zahvaljujući sudjelovanju znanja naših ljudi s Instituta, dodao je Skala.

Sad je na redu izgradnja računalne mreže po cijeloj Hrvatskoj, izjavio je. Dodao je kako je prije tri dana utemeljen prvi konzorcij u Hrvatskoj u kojem je nekoliko tehničkih fakulteta i sličnih ustanova.

Povezivanje računala optičkim kabelima u takav skup naziva se grozd (klaster), a povezivanje grozdova zove se Grid-sustav.

Svakih devet mjeseci udvostručuje se brzina prijenosa podataka, a u pedeset godina brzina se povećala za milijun puta.

Pročitajte više