Na Sajmu u Gudovcu proglašena šampionska grla u ovčarstvu i kozarstvu

Na 11. međunarodnom stočarskom i gospodarskom sajmu u Gudovcu kod Bjelovara, najvećoj takvoj manifestaciji u Hrvatskoj, danas su proglašena šampionska grla u ovčarstvu i kozarstvu. L

Nagradu za šampionsko grlo u ovčarstvu dobio je Zvonko Erdelji iz Oporovca iz Međimurske županije, a nagradu za šampionsko grlo u kozarstvu osvojio je Josip Biljan iz Svetog Petra Orehovca iz Koprivničko-križevačke županije.

Na Sajmu, koji se održava do 5. do 7. rujna, 310 izlagača iz 10 zemalja, što je 20 posto više nego lani, izložilo je 500 grla najkvalitetnije stoke.

Prikazana je i brojna poljoprivredna mehanizacija i oprema, a prvi je put proglašen i najbolji traktor - to je, prema ocjeni čitatelja Agroglasa, poljoprivrednog izdanja Glasa Slavonije, i stručnjaka Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu, John Deere 6920 S Premium 169 KS.

Na sajmu su Hrvatske šume (HŠ) s tvrtkom Metalservis Tad iz Bjelovara potpisale ugovor o isporuci 28 šumarskih traktora od 3 i pol tone i 15 traktora od 7 tona. Ugovor je vrijedan 15,1 milijun kuna.

Prilikom potpisivanja ugovora s bjelovarskom tvrtkom Metalservis Tad, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Željko Ledinski istaknuo je kako je ta tvrtka, koja je Hrvatskim šumama do sada isporučila 91 traktor, jedan od rijetkih domaćih proizvođača kvalitetne mehanizacije. Direktor Metalservisa Tad Stjepan Hittner je rekao kako tvrtka planira i izvoziti šumarske traktore, jer postoji zanimanje pojedinih država, poput BiH i Srbije i Crne Gore.

Održano je i niz stručnih predavanja. O menadžmentu u poljoprivredi okupljenima je govorio Joe Welsh iz američke agencije ACE koja u sklopu projekta povezivanja i konkurentnosti stručnim savjetima želi pomoći u razvoju hrvatskog agrara.

Sutra će u sklopu sajma biti proglašena šampionska grla u govedarstvu, a održat će se i aukcija 120 steonih junica.

Sajam organiziraju tvrtka Bjelovarski sajam i Hrvatski stočarski centar, a njegov je pokrovitelj predsjednik sabora Zlatko Tomčić. Suorganizatori su Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar, Hrvatski zavod za poljoprivredno savjetodavnu službu, HGK županijska komora Bjelovar i Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije.

Pročitajte više