Na skupu o održivom razvoju predstavnici Vlade, gospodarstva i udruga

OKRUGLI stol "Nacionalna strategija održivog razvitka" u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja održan je danas u Zagrebu, a cilj mu je potaknuti što bolju komunikaciju raznih dijelova društva u izradi što bolje strategije održivog razvoja.

Ministar Božo Kovačević je na otvorenju skupa istaknuo da izradbu državne strategije održivog razvoja uvelike koče i nekoordinirana državna uprava, velika javna potrošnja, izostanak jasne strategije gospodarskog razvoja i slično.

Ivana Halle iz Ministarstva gospodarstva i Nino Žganec, pomoćnik ministra rada i socijalne skrbi, zauzeli su se za kratak, jasan i provediv dokument te strategije, a s njima se slaže i Višnja Jelić-Muck iz Hrvatskoga poslovnog savjeta za održivi razvoj, istaknuvši da moderno gospodarstvo u Hrvatskoj mora preuzeti odgovornost za održivi razvoj. Dodala je da u stvaranju i provedbi te strategije treba uspostaviti trojni dijalog između Vlade, nevladina, tj. civilnog sektora, i predstavnika gospodarstva.

U raspravi su sudjelovali i saborska zastupnica i članica saborskog Odbora za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Marijana Petir, Davor Mrduljaš iz Hrvatske udruge poslodavaca i Tomislav Tomašević iz Zelene akcije. Svi su se složili da je Hrvatska mali onečišćivač okoliša te da je čist okoliš važna hrvatska razvojna prednost.

Na okruglom stolu predstavnici nevladinih udruga za očuvanje okoliša iznijeli su svoje poglede na održivi razvoj u Hrvatskoj.

Pročitajte više