CRVENI ALARM Na Kvarneru potop, na kopnu padao led veličine teniskih loptica, a najobilnija kiša tek dolazi

Foto: Facebook, Čitatelj, DHMZ

PREMA najnovijim mjerenjima količine oborine na meteorološkim postajama DHMZ-a, u gradu Rabu danas je, prema još neslužbenim podacima, izmjerena nova najveća mjesečna količina oborine 384,7 mm.

I to ne samo tijekom rujna, nego u bilo kojem mjesecu! Dosadašnji apsolutni mjesečni rekord bio je u listopadu 1992. godine - 380,1 mm, a rujanski 306 mm iz 1984. Podaci postoje od 1978. godine. Srećom, premda je u posljednja 24 sata palo čak 117 litara kiše po četvornom metru, apsolutni dnevni rekord ostao je stari, gotovo 185 mm, izmjeren 30. 9. 2005, piše HRT.

I u Poreču je od jutros novi rekord za ukupnu količinu oborine tijekom rujna - 265,6 mm. Još službeno ne potvrđeni, a i samo trenutačni, jer će kiša padati i danas, i sutra, i...

Potopljeni dijelovi Kvarnera

Izuzetno obilna kiša koja je padala gotovo cijelu noć na području Kvarnera izazvala je poplave, a najteže stanje je u Crikvenici i Novom Vinodolskom, gdje su poplavljene ceste zatvorene za promet. Prema neslužbenim podacima, sinoć su u Crikvenici pale 183 litre po četvornom metru, a tijekom protekla 24 sata u Krku 94 litre i u Delnicama 65.

>> Ako imate fotografije i snimke nevremena možete nam ih poslati putem maila: desk@index.hr ili putem inboxa naše Facebook stranice.


U Crikvenici se iz korita izlio potok Dubračina te poplavio okolno područje. Pod vodom je cijelo glavno gradsko parkiralište uz more, kao i drugi dijelovi najužeg centra. Voda je prodrla i u gradsku sportsku dvoranu te osnovnu školu te vatrogasci crpe vodu uz tih objekata. Poplavljene su i neke privatne kuće, doznaje se od vatrogasaca. Tijekom jutra obavili su četrdesetak intervencija.

U Novom Vinodolskom je zbog velike količine vode zatvorena cesta Bribir - Novi Vinodolski u zoni trgovačkih centara.

Na Krku je kiša izazvala najviše problema u središnjem dijelu otoka na području Malinske, Omišlja i Dobrinja te su i tamo vatrogasci morali dvadesetak puta izlaziti na intervencije.

 

Grad Rijeku također je pogodila obilna kiša. Kako nam javlja čitatelj, stvaraju se ogromne lokve oko šahtova čije razine prelaze 20-tak centimetara. "Neke manje ulice su u nekim djelovima potpuno neprohodne, parkovi su toliko natopljeni vodom da ih možete nazivati močvarama", javlja nam čitatelj.

Tuča veličine teniskih loptica

Danas oko 19 sati je nekoliko sela u općini Lekenik pogodilo jako grmljavinsko nevrijeme s tučom, javio je Indexu čitatelj, koji nam je poslao i fotografije nevremena.


"Padao je led veličine teniskih loptica. Napravljena je velika šteta na poljoprivrednom kulturama i automobilima", kaže nam čitatelj.

Čitateljica nam je poslala i fotografiju s autoceste Sisak - Velika Gorica na kojoj se vidi kako je tuča zabijelila cestu i stvorila probleme u prometu.

"Stajali smo i čekali cca 10 minuta da prestane padati, a onda smo se vozili po ovakvoj cesti", napisala nam je čitateljica.

Crveni alarm

DHMZ je putem Meteoalarma za nastavak dana izdao nekoliko žestokih upozorenja koja se odnose na mogućnost bujičnih poplava, pijavica i jakog vjetra.

Najviši crveni stupanj upozorenja izdan je za područje Istre i Kvarnera zbog mogućnosti obilne kiše (60-100 mm) koja lokalno može uzrokovati bujične poplave.

Prema većem dijelu prognostičkih modela, izraženiji kišni val tek stiže i to u noći na nedjelju.


 

I nedjelja u znaku kiše

Oblaci i kiša obilježit će prvi dio nedjelje u većini područja. Uz jače pljuskove mjestimice će opet biti i obilnije oborine, poglavito u područjima uz Jadran te na Jadranu, posebno na sjevernom dijelu. Poslijepodne sa zapada razvedravanje, javlja HRT.

Nedjeljno prijepodne u Slavoniji, Baranji i Srijemu obilježit će oblaci i povremena kiša koja je ponegdje, poglavito u Podunavlju, moguća i u drugome dijelu dana, kada će se sa zapada postupno razvedravati. Puhat će slab i umjeren zapadni i jugozapadni vjetar, a temperatura će tijekom dana porasti na oko 20 °C, mjestimice i malo više.

U središnjoj Hrvatskoj malo manje toplo, uz najvišu temperaturu između 16 i 20 °C. Oblačnije u prvome dijelu dana uz povremenu kišu, ponegdje moguće i obilniju, te uz umjeren zapadni i jugozapadni vjetar. I u gorju i na sjevernom Jadranu poslijepodne će biti manje oblaka. No do tada ponovno će tijekom noći i prijepodneva biti kišovito, uz mjestimične jače pljuskove praćene grmljavinom i obilne oborine. Vjetar će biti umjeren, na udare ponegdje i jak zapadni i jugozapadni.

U većem će dijelu Dalmacije najviša temperatura biti između 22 i 27 °C, uz promjenljivu naoblaku i povremenu kišu, lokalno i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, pri čemu mjestimice može biti neverina, i veće količine oborine. Nakon juga u noći i ujutro zapuhat će zapadnjak i jugozapadnjak, osobito na otvorenome i sjeverozapadnjak. Podjednako tako i na jugu Hrvatske. Jugo, zatim zapadni i sjeverozapadni vjetar. Uz promjenjivu naoblaku treba računati na povremenu kišu, osobito prijepodne i sredinom dana, ali i poslijepodne, kada su lokalno mogući jači pljuskovi pa i nevere.

Što donosi idući tjedan?

Novi će tjedan u kopnenom području početi uz više sunca, iako će na zapadu, osobito u Gorskome kotaru te u dijelu središnje Hrvatske, već u ponedjeljak poslijepodne ponovno biti kiše. Na nju posvuda valja računati u utorak, kada opet mjestimice može biti obilnija. Zapuhat će pritom sjeverac te će se temperatura zraka sniziti. Kiše će ponegdje još biti i u srijedu, a u drugoj polovini tjedna vjerojatnost za nju bit će manja. Ali će jutra biti relativno hladna.

Kiše na moru također može biti većinom do srijede, kada je ona izgledna posebice na jugu. Do utorka će, pak, kišovitije biti na sjevernom Jadranu, i dalje uz često i veću količinu oborine. Puhat će u ponedjeljak jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, u utorak na srednjem i južnom dijelu i zapadni koji će prolazno biti jak. Na sjeveru će okrenuti na buru, koja će jačati te se u srijedu proširiti na cijeli Jadran.

Pročitajte više