Na suđenju Miloševiću svjedočenje o logorima u BiH

SVJEDOČENJEM o logorima u BiH kroz koje je u vrijeme rata prošlo desetke tisuća ljudi, uz detaljne opise ubojstava i zlostavljanja logoraša, u ponedjeljak je na Haškom sudu (ICTY) nastavljeno suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

Glavna tajnica Saveza logoraša BiH Malika Malešević, pred raspravnim vijećem je svjedočila prema sažetku svog pisanog iskaza (pravilo 92 bis). Uz njezin iskaz, kao dokazni predmeti uvedeni su dokumenti iz arhiva Saveza logoraša BiH, vezani uz lokacije logora, broj logoraša, uvjete zatočenja, ubojstva, zlostavljanja i dosjee pojedinih logoraša.

Na suđenju Miloševiću u tijeku je hrvatski dio dokaznog postupka, a svjedokinji iz BiH omogućeno je davanje iskaza na zahtjev tužitelja.

Svjedokinja je objasnila stukturu Saveza logoraša, postupak dobivanja statusa logoraša, koji danas ima 35.000 ljudi, i rad Centra za istraživanje i dokumentaciju u sklopu Saveza.

U BiH je tijekom rata evidentirano postojanje 651 logora, od čega 520 pod srpskom kontrolom, kroz koje je prošlo više od 100.000 logoraša, rekla je Malešević. Naglasila je da je u BiH tijekom rata ubijeno ili nestalo više od 200.000 ljudi, a podaci o svim žrtvama i dalje se utvrđuju.

Svjedokinja je govorila o zvjerskom zlostavljaju kojem su bili izloženi zatočenici nekih od logora, navodeći kako su iz dosjea logoraša utvrđena 63 različita načina mučenja i ubojstava u srpskim logorima.

Navela je da su zabilježeni slučajevi ´odsijecanja glave ubijenom logorašu, pečenje logoraša na ražnju, otkidanje genitalija, puštanje životinja na logoraše, stavljanje soli na rane i zašivanje, odsijecanje ekstremiteta motornom pilom´ i drugi.

Uz masovna silovanja žena, zabilježeni su i brojni slučajevi seksualnog zlostavljanja muškaraca i djece, rekla je Malešević, iznoseći primjer zločina u Čelopeku kod Zvornika, gdje je osam izabranih zatvorenika, očeva i sinova, prisiljeno da međusobno spolno opće.

Svjedočila je i o stanju i žrtvama u pojedinim logorima, onima manje poznatim kao što su Batkovići, Luka kod Brčkog, OŠ Vuk Karadžić Bratunac, Čajnići, Kalinovnik, kao i o najpoznatijima - Omarskoj, Keratermu, Trnopolju, Manjači.

Milošević je u protuispitivanju nastojao narušiti kredibilitet svjedokinje i njezinog iskaza. Rekao je da je provela 9 mjeseci u hrvatskom logoru u Kreševu, a svjedoči o srpskim logorima i od ´Srba radi monstrume´.

Svjedokinja je rekla da je u tom logoru bilo 2.000-2.500 logoraša, koji izgladnjivani, zlostavljani i tjerani na teški rad, a Milošević je pročitao njezinu izjavu sarajevskoj policiji iz 1994. prema kojoj je bilo 500 zatočenika, a od mučenja je spomenula samo ´puštanje ustaških pjesama´.

´Napast će me da branim Hrvate ali ja samo branim istinu´, rekao je Milošević, dodajući kako u Kreševu nitko nije ubijen što je svjedokinja potvrdila.

Optuženi je posebno bio pogođen činjenicom da se u statutu Saveza logoraša spominju ´agresorski logori´, što se po svjedokinji odnosi kako na srpske tako i na hrvatske logore.

Milošević je potom inzistirao na hrvatskim i muslimanskim logorima u BiH, ustvrdivši da je muslimanskih bilo čak 420 i čudeći se kako u Savezu logoraša nemaju ni jednog člana Srbina.

Dokazivao je da se na popisu logora svjedokinje nalaze i mnogi nepostojeći objekti, pa je raspravno vijeće zatražilo od Malike Malešević da sudu dostavi dodatne dokumente.

Pročitajte više