DENIS BUNTIĆ

Na sudu koji je odbio strpati Buntića u pritvor zaposlena je njegova majka

Foto: Klara Buntić/Facebook

Iako je Kantonalno tužiteljstvo zapadnohercegovačkog kantona predložilo pritvor za bivšeg rukometnog reprezentativca Denisa Buntića koji je u petak pretukao svoju suprugu, sud je odbio prijedlog tužitelja te Buntiću odredio zabranu prilaska i obvezu svakodnevnog javljanja u policiju. Tužiteljstvo je zato uložilo žalbu te opet zatražilo pritvor.

Klara Buntić, supruga Denisa Buntića, kako doznajemo od bliskog izvora, skriva se na sigurnome jer se boji za svoj život. I sama kaže da protiv Denisa, čija je majka Vinka Buntić, zaposlenica istog toga suda koji ga je odbio pritvoriti, nitko ne želi svjedočiti iako postoji i audiozapis koji svjedoči o njenom brutalnom premlaćivanju. Buntića brani dugogodišnja obiteljska prijateljica i kuma Anka Hrstić koja je Indexu odbila komentirati slučaj. 

S Općinskog suda u Ljubuškom kažu da su odbili prijedlog tužiteljstva, ali nam nisu obrazložili zašto 

Pitali smo sud temeljem čega je Denisa Buntića sudac na Općinskom sudu u Ljubuškom Filip Šaravanja pustio na slobodu. Nismo dobili odgovor. Do zaključenja teksta nismo došli ni do komentara dotičnog suca koji je danas, prema riječima zaposlenika suda, "na terenu i ima ročišta". 

Sa suda su Indexu rekli da je Buntiću umjesto određenog pritvora, koje je predložilo tužiteljstvo, određena zabrana pristupa supruzi i kćerki te izdana naredba da se svaki dan mora javiti u policiju. Na naš upit koje su kvalifikacije i dokazi bili potrebni da se Buntiću odredi pritvor, također nam nije odgovoreno. 

“Općinski sud u Ljubuškom je po prijedlogu za pritvor nadležnog Tužiteljstva donio rješenje kojim su umjesto predloženog određivanja pritvora osumnjičenom određene mjere zabrane, a koje je Sud ovlašten primijeniti kada odlučuje o pritvoru. S obzirom na to da je u konkretnom slučaju utvrđena osnovana sumnja na Kazneno djelo Nasilja u obitelji, Sud je osumnjičeniku izrekao dvije mjere zabrane iz čl. 140a Zakona o Kaznenom postupku FBiH, konkretno točke b. i d. iz istog članka."

Radi se o zabrani posjećivanja i prilaska na sto metara njegovoj supruzi i kćerki, kao i mjesta gdje one borave. Također, sa suda u Ljubuškom Indexu su rekli da se njihovom odlukom osumnjičeniku nalaže da se svakog dana mora javljati u PU Ljubuški u vremenu od 7:00 do 7:30 sati, ovlaštenim službenicima PU koje za primjenu ove mjere odredi načelnik PU Ljubuški, gdje će se o njegovom svakodnevnom javljanju voditi adekvatna evidencija.

Osumnjičeni se upozorava da mu se može odrediti pritvor ako se neopravdano ne bude pridržavao ovih mjera. Također je određeno da će mjere zabrane izvršavati i nadzirati službenici PU Ljubuškog, kojima je dostavljen primjerak rješenja, koje mjere stupaju na snagu odmah, i imaju se primijeniti nadalje, do pravomoćnosti presude za kaznena djela za koje je D. B. osumnjičen, s tim da će se svaka dva mjeseca ispitati jesu li ove mjere još potrebne.

Izrečene mjere se primjenjuju odmah. Ističemo da navedeno rješenje sadrži obrazloženje o razlozima zašto nije određen pritvor nego navedene mjere, a isto rješenje nije pravomoćno, što znači da se nadležno Tužiteljstvo i obrana na isto mogu žaliti u roku od tri dana o čemu će odlučiti vijeće Suda", stoji u odgovoru Indexu. 

Tužiteljstvo: Buntić bi mogao utjecati na svjedoke, a postoji bojazan da bi mogao ponoviti kaznena djela 

Iz tužiteljstva su Indexu kazali da je njihov prijedlog odbijen, ali da će uložiti žalbu. Nešto kasnije stigla je vijest da jesu uložili žalbu i ponovno zatražili pritvor. S obzirom na to da je Buntiću majka zaposlenica suda na kojemu mu se sudi, kažu da postoji opcija prebacivanja slučaja na neki drugi sud.

"Mi smo dobili rješenje kojim se odbija prijedlog za određivanje pritvora. Pored toga, određene su mu mjere zabrane prilaska žrtvi na udaljenost ne manju od 100 metara te svakodnevno javljanje u policijsku postaju. Imamo tri dana za ulaganje žalbe o kojoj će odlučivati Vijeće općinskog suda u Ljubuškom. Trenutno je nezgodno komentirati nepravomoćnu presudu, no mi smo uvjereni da postoji opasnost da će Denis Buntić ometati kazneni postupak i utjecati na svjedoke koje smo poimence naveli u predmetu. 

Neki od njih bili su očevici slučaja, drugi imaju saznanja o cijeloj situaciji. Zato smo važnim smatrali da mu se odredi pritvor kako s njima ne bi komunicirao u međuvremenu. Drugi razlog zašto smo predložili pritvor je taj što bi osumnjičenik mogao ponoviti kazneno djelo nasilja u obitelji i posjedovanje veće količine oružja za koje je propisana kazna zatvora najmanje od tri godine", kazao je Indexu tužitelj Josip Aničić. 

Foto: Klara Buntić/Facebook 

Pitali smo ga kako komentira činjenicu da je mama Denisa Buntića zaposlenica Općinskog suda. 

"To sam i ja saznao iz priča, nisam ranije znao. Taj podatak nije naveden nigdje u spisu i ne želim vjerovati da bi to moglo utjecati na bilo koju odluku suda. S obzirom na to da je zločin počinjen na području općine Ljubuški, onda je i cijeli slučaj u nadležnosti suda u Ljubuškom. Zbog činjenice da su osumnjičenik i zaposlenica suda u rodu, Općinski sud ima pravo tražiti prijenos nadležnosti s njih na neki drugi sud, eventualno Općinski sud u Širokom brijegu", kazao nam je Aničić.

Buntiću mama radi na sudu, a brani ga kuma i obiteljska prijateljica, “Hercegovka godine”

Majka Denisa Buntića je Vinka Buntić, viša referentica na sudu.

Odvjetnica Denisa Buntića je Anka Hrstić koja Indexu nije htjela dati izjave. Radi se o odvjetnici iz Ljubuškog. Kako doznajemo iz pouzdanog izbora, radi se o kumi i obiteljskoj prijateljici Buntićevih. Ona je u nekoliko navrata nominirana za Hercegovku godine, izbor koji svake godine organizira stranica Hercegovka.net, a evo zbog kojih je to karakteristika Anka Hrstić “zaradila” nominaciju: 

“Naša Anka je prvenstveno jedna jako pozitivna i vesela Hercegovka. Svatko tko ju pozna složit će se s time. U svom poslu je stručna. Rođena je u Ravnom. Živi i radi u Ljubuškom u zajedničkom odvjetničkom uredu sa svojim sinom. Majka je troje djece i ponosna baka. Posjeduje sve kvalitete koje su potrebne da bi se okitila ovom laskavom titulom ‘Hercegovka godine’, a mi koji je poznajemo ćemo se potruditi da glasovima za nju to i dokažemo”, stoji u opisu na stranici. 

Inicijativa Mostaraca: "Jesmo što naučili iz Nizaminog slučaja?"

Povodom izlaska u javnost Klare Buntić, koja kaže da joj je to jedini način da se spasi sada kad joj muž nije osuđen zato što ju je premlatio, oglasila se i Inicijativa građanki i građana Mostara koja je podsjetila na tragediju s početka kolovoza kada je u Gradačcu Nermin Sulejmanović ubio svoju partnericu Nizamu Hećimović i još dvoje ljudi. 

Podsjetimo, četiri dana prije brutalnog Nizaminog ubojstva sutkinja Općinskog suda u Gradačcu Lejla Numanović donijela je rješenje kojim je odbila prijedlog Policijske uprave Gradačac da se Sulejmanoviću izreknu mjere zabrane uznemiravanja, uhođenja i prilaska žrtvi. Sud je o tome odlučivao nakon što je Nizama partnera od kojeg je pobjegla prijavila za nasilje. 

Evo što su rekli iz Inicijative: 

"Mišljenja smo da ovakav potez Suda šalje poruku da su žene, žrtve obiteljskog nasilja, institucionalno nezaštićene i šalje poruku da su nasilnici zaštićeni. Iskazujemo nezadovoljstvo radom nadležnih institucija i tužiteljstva jer svaki dan čitamo da se negdje u Bosni i Hercegovini dogodilo porodično nasilje i nasilnici su na slobodi.

Pitamo se jesmo li naučili što iz slučaja Nizame Hećimović iz Gradačca? Bismo li reagirali da se dogodio smrtni slučaj? Tko će biti kriv kad postane prekasno?! Zajedno zaštitimo Klaru i svaku drugu ženu žrtvu nasilja!

Pokažimo im da nisu same! Pozivamo nadležne institucije i tužiteljstvo da rade svoj posao i da žene, žrtve nasilja, trebaju sistemski zaštititi, a nadležni Općinski sud u Ljubuškom da revidira svoju sramotnu odluku", objavila je nevladina organizacija na Facebooku.

Kako doznajemo od izvora bliskog obitelji Klare Buntić, ona se trenutno skriva na sigurnome gdje se oporavlja od šoka i tjelesnih ozljeda te čeka ishod suda i razvod braka.

Pročitajte više