Na tribini Hrvatskoga slova prikazan film "A taj Zadar treba uništiti"

Dokumentarni film Darka Dovranića "A taj Zadar treba uništiti" prikazan je večeras na tribini "Hrvatsko slovo uživo" na kojoj su o filmu govorili autor i akademik Ivan Aralica.

Dovranićev dokumentarac snimljen još 1999. u produkciji Hrvatske radiotelevizije, ali, istaknuo je autor, do danas još nije prikazan na našoj nacionalnoj televiziji.

On smatra da bi film trebalo prikazati jer podsjeća na činjenice iz zadarske povijesti. Povod pak njegove projekcije u prostoru Hrvatske kulturne zaklade i Hrvatskoga slova je, rekao je Dovranić, nedavna izjava dr. Vesne Pusić u emisiji "Otvoreno" HTV-a da je "Pavelić predao Zadar Talijanima".

Ta izjava očito govori, istaknuo je autor, koji je i sam Zadranin, da dr. Pusić ne zna da je Zadar predan Talijanima 1918. Zato bi, smatra, prikazivanje filma pomoglo da javnost bude točno informirana o toj i drugim činjenicama prošlostoljetne povijesti grada - od njegova razaranja tijekom Drugoga svjetskog rata pa do njegova stradanja u Domovinskome ratu.

Za naslov filma odabrana je pak izjava Josipa Broza Tita iz 1971. - " A taj Zadar treba uništiti" - koju je, rekao je Dovranić, Tito izrekao ljut zbog uloge koju su Zadrani imali u zbivanjima poznatim pod nazivom "Masovni pokret".

Akademik Aralica osvrnuo se na neke događaje na koje podsjeća Dovranićev film a sam im je bio svjedok. Aralica je naime, rekao je, prvi diplomirani student u povijesti zadarskoga Filozofskog fakulteta, osnovanoga 1956. i višegodišnji ravnatelj i profesor tamošnje Učiteljske škole.

Sažimajući svoje zadarske godine, Aralica je istaknuo da je Zadar grad snažnoga konzervativizma koji svoje korijene ima u življu s područja Ravnih kotara koji su, smatra, najdržavotvornije područje u Dalmaciji.

Onima koji to znaju, dodao je akademik Aralica, "jasno je da general Ante Gotovina nije 'pojava pala s rosom' već izrasla iz toga okruženja".

(Hina) xipet yjn

Pročitajte više