Na tržištu je 20 tisuća neprodanih stanova, a vlada planira javni novac trošiti na poticanje stanogradnje

Screenshot: N1

USPRKOS činjenici da na tržištu postoje deseci tisuća neprodanih stanova, novi ministar graditeljstva Lovro Kušćević najavio je nove modele poticanje stanogradnje i mogućnost vraćanja poticaja na stambenu štednju.

Kuščević smatra da su neprodani stanovi, koji su uglavnom u vlasništvu banaka - problem banaka - a da poticana stanogradnja ide dalje.

"To je bio njihov poslovni rizik, iako je loše da te nekretnine stoje prazne. Međutim, intenzivno razmišljamo o modelima daljnje stanogradnje, što ovisi o financijskim sredstvima koja ćemo imati na raspolaganju. Još ne znamo hoće li to biti POS, POS Plus ili POS najam, možda i sva tri programa, a razmišljamo i o vraćanju zakona o poticanju stambenih kredita. I na taj bi se način banke mogle riješiti dijela neprodanih stanova", rekao je za Hinu Kuščević.

Davur Huić, Lipa: Poticana stanogradnja stvara nered na tržištu

Davor Huić, izvršni direktor udruge poreznih obveznika Lipa smatra da se radi o lošoj ideji.

Prema njegovom mišljenju, osim što se radi o teretu za javne financije, stvorit će se dodatni teret na tržištu, na kojem već i sada ima previše stanova. Prema procjenama, trenutno postoji od 10 do 20 tisuća neprodanih stanova.

"To je trošak za porezne obveznike, a stvara se i dodatni nered na tržištu na kojem ima previše stanova, tako da je šteta dvostruka. Tržište je mrtvo jer su cijene još uvijek previsoke, a posljednja stvar koja nam treba je da država troši novac poreznih obveznika da bi netko mogao nastaviti graditi nešto što očito nikome ne treba", kaže Huić.

Za porez na nekretnine još se ne zna hoće li biti uveden. Radi se o jednoj od preporuka Europske komisije, koja smatra da Hrvatska ima premali udio poreznih prihoda po toj osnovi.

Huić smatra da takav porez ne bi trebalo uvoditi. Osim što se njegova udruga protivi uvođenju novih poreza, dodatni argument protiv uvođenja poreza na nekretnine je i to što bi pogodio jako veliki broj građana.

Pročitajte više