Na Wall Streetu oprez, izvješća pokazuju usporavanje globalnog gospodarstva

Foto: 123rf

NA WALL Streetu su u utorak cijene dionica blago pale jer ulagače zabrinjavaju naznake usporavanja rasta svjetskog gospodarstva, no pad prinosa na američke obveznice spriječio je veće gubitke.

Dow Jones oslabio je 56 bodova ili 0,21 posto, na 26.430 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,14 posto, na 2.880 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,03 posto, na 7.738 bodova.

Usporavaju najveća svjetska gospodarstva?

Na najvećoj svjetskoj burzi i jučer se, kao i prethodnih dana, trgovalo oprezno jer niz posljednjih makroekonomskih izvješća ukazuje na usporavanje rasta nekih od najvećih svjetskih gospodarstava, kao što su Kina i Njemačka.

Jučer je i Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio da se zbog uvođenja carina i zaoštravanja financijskih uvjeta u svijetu, očekuje usporavanje rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini na 3,7 posto, dok se prije očekivao rast od 3,9 posto.

Pritom je MMF smanjio procjene rasta kako SAD-a, tako i Kine te Europe u ovoj i idućoj godini.

U međuvremenu, predsjednik SAD-a Donald Trump ponovno je zaprijetio Kini uvođenjem dodatnih carina na 267 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, što pokazuje da trgovinske tenzije ne popuštaju.

Industrijski sektor među najvećim gubitnicima

Među najvećim je gubitnicima jučer bio industrijski sektor, koji je vrlo osjetljiv na trgovinska pitanja, a u tom su sektoru cijene dionica u prosjeku pale 1,5 posto.

Još su više, 3,4 posto, potonule cijene dionica u rudarskom sektoru, koji je osjetljiv na gospodarska kretanja.

"Ako su industrijski i rudarski sektor pod pritiskom zbog zabrinutosti u vezi aktivnosti u globalnom gospodarstvu, to bi moglo pritisnuti tržište jer kompanije iz sastava S&P 500 indeksa oko polovice svojih prihoda ostvaruju na inozemnim tržištima", kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

Ipak, gubici na Wall Streetu nisu jučer bili značajniji jer je ulagače umirio pad prinosa na američke državne obveznice.

Prošloga su tjedna prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli 3,24 posto, najvišu razinu u sedam godina, zbog čega raste konkurentnost obveznica u odnosu na rizičnije investicije.

Posljedica je to strahovanja ulagača da će američka središnja banka ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa kako bi spriječila pregrijavanje gospodarstva i jačanje inflacije.

No jučer su ta strahovanja ponešto popustila pa su prinosi na obveznice pali.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle nakon oštrog pada dan prije. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,06 posto, na 7.237 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,25 posto, na 11.977 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 5.318 bodova.

Pročitajte više