Pad cijena dionica Snapa, Mete i Alphabeta

Foto: EPA

NA WALL STREETU je u utorak S&P 500 znatno pao, a još i više Nasdaq indeks, jer su ponovno oživjela strahovanja da bi agresivno povećanje kamatnih stopa zbog suzbijanja inflacije moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

Dow Jones porastao je 48 bodova ili 0,15 posto, na 31.928 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,81 posto, na 3.941 bod, a Nasdaq indeks 2,35 posto, na 11.264 boda.

Nakon što je u ponedjeljak skočio više od 1,5 posto, jučer je Nasdaq indeks izgubio sve te dobitke.

Posljedica je to, među ostalim, pada cijene dionice Snapa za više od 40 posto nakon što je ta društvena mreža upozorila da u tekućem tromjesečju neće ostvariti planirane prihode i dobit zbog nepovoljnog gospodarskog okruženja.

Pad cijene dionica Mete i Alphabeta

To je izazvalo i pad cijene dionice Meta Platforms, krovne kompanije Facebooka, za više od 7 posto, a pala je i cijena Alphabeta, krovne kompanije Googlea, za gotovo 5 posto.

Ulagače su zabrinuli i podaci koji ukazuju na usporavanje rasta gospodarstva. Tako je prošloga mjeseca pala prodaja novih kuća, a oslabila je i poslovna aktivnost.

To je oživjelo strahovanja od recesije. Ulagači se, naime, plaše da će američka središnja banka nastaviti agresivno povećavati ključne kamatne stope, što bi moglo negativno utjecati na gospodarstvo.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti za po 0,50 postotnih bodova na barem iduće dvije sjednice.

Ulagači se plaše da bi zbog toga, ali i zbog rata u Ukrajini i poremećaja u nabavnim lancima, gospodarstvo moglo uroniti u recesiju.

"U osnovni sve se vrti oko Feda i rasta kamatnih stopa, što utječe na tržišta kapitala. Posljednja dva tjedna možemo vidjeti pogoršanje makroekonomskog okruženja, što je vidljivo u poslovnim rezultatima kompanija i gospodarskim pokazateljima", kaže Bill Northey, direktor u U.S. Bank Wealth Management.

Zbog toga će u srijedu u fokusu ulagača biti objava zapisnika s posljednje sjednice Feda, koji bi mogao pokazati jesu li čelnici središnje banke više ili manje oštri po pitanju povećanja kamata u budućem razdoblju.

Uz to, uskoro bi, prije nego što se očekivalo, moglo slijediti i povećanje ključnih kamata Europske središnje banke (ECB) jer se u eurozoni inflacija kreće na rekordnim razinama.

Nakon jučerašnjeg pada S&P 500 indeks u minusu je više od 18 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu, dosegnutu 3. siječnja, što znači da je nadomak tržištu medvjeda, odnosu padu više od 20 posto ispod svoje rekordne razine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,39 posto, na 7.484 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,80 posto, na 13.919 bodova, a pariški CAC 1,66 posto, na 6.253 boda.

Pročitajte više

 

Pročitajte više