Na Wall Streetu S&P indeks pao peti dan zaredom

Foto: EPA

NA WALL STREETU je jučer S&P 500 indeks pao peti dan zaredom jer na tržištu vlada nesigurnost po pitanju do koje će razine američka središnja banka povećati kamatne stope i može li gospodarstvo izbjeći recesiju.

Dow Jones ostao je gotovo nepromijenjen na 33.597 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0.19 posto, na 3.933 boda, a Nasdaq indeks 0.51 posto, na 10.958 bodova.

Na tržištu vlada nesigurnost jer se ulagači plaše da će američko gospodarstvo iduće godine uroniti u recesiju s obzirom na Fedovo agresivno povećanje kamata u ovoj godini.

Na to su posljednjih dana upozorili čelnici nekoliko najvećih banaka i mnogi analitičari.

Po njima, pitanje je samo hoće li recesija biti plitka ili dublja.

Posljedica je to visoke inflacije, zbog čega Fed od početka godine agresivno povećava ključne kamatne stope.

U listopadu i studenome S&P 500 indeks porastao je gotovo 14 posto, smanjivši gubitke od početka godine, jer se ulagači nadaju usporavanju tempa povećanja kamata.

Nakon serije povećanja kamata za 0.75 postotnih bodova, na tržištu se procjenjuje da će čelnici središnje banke na sjednici idućega tjedna podignuti kamate za 0.50 postotnih bodova.

No, prema nekoliko posljednjih gospodarskih pokazatelja, popuštanje inflacijskih pritisaka ne ide tako brzo kako su se ulagači nadali.

Stoga su i dalje otvorena ključna pitanja: do koje će razine Fed povećati kamate - na 4.75 ili 5 posto - i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3.75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

"Ovo je razdoblje prilične nesigurnosti dok ulagači pokušavaju dokučiti što je važnije. Očekuje se usporavanje tempa povećanja kamata, no neki gospodarski pokazatelji ne idu tome u prilog. Tržište pokušava naći ravnotežu između prednjih i stražnjih vjetrova i to izaziva konfuziju", objašnjava Craig Erlam, analitičar u tvrtki OANDA.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.43 posto, na 7.489 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.57 posto, na 14.261 bod, a pariški CAC 0.41 posto, na 6.660 bodova.

Pročitajte više