Na Zagrebačkoj burzi zatišje uoči objave poslovnih rezultata domaćih kompanija

Foto: Pixsell/Marin Tironi

NA ZAGREBAČKOJ burzi danas se očekuje stagnacija Crobexa, koji već neko vrijeme bilježi tek blage promjene, dok investitori čekaju objavu poslovnih rezultata kompanija koji bi im trebali dati nove smjernice. 

Svih pet analitičara koji su sudjelovali u anketi Hine danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Indeks Crobex protekli je tjedan prekinuo 3-tjedni negativni niz, ojačavši 0,24 posto, na 2032 boda. Crobex10 nastavio je, pak, negativni niz treći tjedan zaredom, kliznuvši prošli tjedan 0,37 posto, na 1208 bodova.

Među sektorskim indeksima, jedino je pao turistički, i to za 1,1 posto, dok je najviše porastao prehrambeni, za 4,69 posto.

Nakon tri tjedna pada, Crobex je prošli tjedan ojačao

Redovni promet dionicama iznosio je 46,5 milijuna kuna, što je 14 milijuna više nego u tjednu ranije. 

Uz to, u blok transakcijama s tri dionice ostvareno je dodatnih 8,94 milijuna kuna, i to dionicom HT-a 4,1 milijun kuna, Atlantica 2,66 milijuna, a Arena Hospitality Grupe 2,18 milijuna kuna.

"Nakon tri tjedna pada, Crobex je prošli tjedan ojačao, dok je Crobex10 i dalje bio u minusu, što ukazuje da je tržište općenito imalo pozitivnu izvedbu, ali su pojedina blue-chip izdanja svojom izvedbom podbacila. Zahvaljujući blok transakcijama, ukupno je u tom razdoblju protrgovano 55 milijuna kuna, što je prosječno dnevno oko 11 milijuna kuna, gotovo dvostruko više nego u tjednu ranije", kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći promet u redovnom trgovanju ostvaren je dionicom HT-a, 14,32 milijuna kuna, a cijena joj je pritom oslabila 1,08 posto, na 184 kune.

Sektor telekoma u fokusu investitora

Slijedila je dionica Zagrebačke banke s prometom od 7,22 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 4,03 posto, na 64,5 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Valamar Rivijere, kojom je ostvareno 3,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pritom oslabila 1,06 posto, na 37,2 kune.

Među najlikvidnijima bila je i dionica Optima telekoma, kojom je ostvareno 2,78 milijuna kuna prometa, uz pad njezine cijene za 0,62 posto, na 8,05 kuna.

"Telekom sektor je zadnjih nekoliko tjedana u fokusu investitora zbog oglasa HT-a o prodaji udjela u Optima telekomu, što daje određenu živost u tom sektoru", napominje Špoljar. 

U očekivanju poslovnih rezultata domaćih kompanija

Najveće dobitnice među likvidnijima bile su dionice Petrokemije, sa skokom cijene za 23,2 posto, na 69 kuna, i Vira, za 19,2 posto, na 90 kuna. 

Istodobno, najviše je na gubitku bila dionica Jadrana, za 3,3 posto, na 14,8 kuna.

Prošloga se tjedna trgovalo s ukupno 65 izdanja, pri čemu je njih 27 zabilježilo rast cijene, a 22 pad. Cijene 17 dionica ostale su na tjednoj razini nepromijenjene.

"Zasad nema važnijih korporativnih vijesti te se danas očekuje opreznije trgovanje, uobičajeno za početak tjedna. Ovoga tjedna polako će početi 'kapati' poslovni rezultati domaćih kompanija te je moguće da će se investitori pozicionirati pred njihovu objavu, sukladno svojim očekivanjima", navodi Špoljar.

Ulagači se nadaju da će uskoro biti zaustavljeno širenje koronavirusa

A na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1 posto, dok je S&P 500 porastao 1,6, a Nasdaq indeks 2,2 posto. Tijekom tjedna ti su indeksi dosegnuli nove rekordne razine jer se ulagači nadaju da će uskoro biti zaustavljeno širenje koronavirusa.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,8 posto, na 7409 bodova, no frankfurtski DAX ojačao je 1,7 posto, na 13.744 boda, a pariški CAC 0,7 posto, na 6069 bodova. Zahvaljujući tome, STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica kreće se oko najviših razina u povijesti.

Dobri poslovni rezultati

"Koronavirus je prva vijest u zadnjih nekoliko tjedana na globalnim burzama dok investitori pokušavaju procijeniti koje posljedice će ta epidemija imati na proizvodnju, lance dobave i općenito na svjetsku ekonomiju i trgovinu. Prošli tjedan indeksi su porasli, nakon što su kompanije izašle s ipak manje konzervativnim procjenama nego se očekivalo za rezultate u prvom kvartalu, a dijelom je rast svjetskih burzi posljedica i dobrih poslovnih rezultata kompanija u zadnjem kvartalu prošle godine", ističe Špoljar.

Naime, dodaje, dosad je 77 posto kompanija čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu objavilo poslovne rezultate za zadnje lanjsko tromjesečje, a 71 posto pritom je ostvarenom dobiti nadmašilo procjene analitičara.

"Još važnije, kompanije u svojim izvješćima nisu navijestile da bi zbog epidemije koronavirusa bilježile neke značajnije probleme", zaključuje Špoljar.

Pročitajte više