Nacional: Petrović i Karamarko dogovarali suradnju s partnerom MOL-a koji je otimao INU Hrvatskoj

Foto: FaH, Nacional

TOMISLAV KARAMARKO u prvim se danima mandata susreo sa suvlasnikom investicijskog fonda koji je na hrvatskom tržištu odrađivao prljavi posao za mađarski MOL, javlja novi Nacional.

Prema pisanju tjednika, Karamarko se susreo s Patrikom Tkačem, jednim od osnivača i suvlasnika J&T grupe koja je tijekom 2011. u složenoj netransparentnoj operaciji pokušala za MOL kupiti ključni paket dionica INE. Tu je operaciju kojom bi MOL formalno stekao većinski udio u INI i zaobišao naše zakon, spriječila HANFA.

Tajni sastanak organizirao Petrović

Pet godina kasnije, suvlasnik fonda i Karamarako našli su se na sastanku kojeg je organizirao konzultant MOL-a Josip Petorivć, a na sastanku je bio i Ivica Božan, predsjednik uprave Vaba banke koja je u većinskom vlasniku J&T banke, javlja Nacional pozivajući se na četiri neovisna izvora.

Nacionalovi izvori tvrde kako je prva tema razgovora bila potencijalna pomoć koju bi J&T grupa mogla osigurati u okviru rješavanja otvorenih pitanja između Vlade i MOL-a u sporu oko INE.

Ta je grupacija navodno MOL-u pomogla da pokuša steći 50 posto dionica INE izbjegavajući hrvatske zakone na način da je MOL s nekim vlasinicima dionica INE dogovorio da oni daju pravo kupnje tih dionica pod određenim uvjetima.

Na sastanku se navodno razgovaralo i o tome postoji li mogućnost da netko u okviru J&T grupe investira, to jest otkupi trgovači centar Portanova u Osijeku koji je u vlasništvu Željka Biloša, vlasnika brojnih tvrtki među kojima je i desno orijentirana Osječka televizija.

Ulaganje u medije

Druga tema sastanka bila je potencijalno ulaganje J&T grupe u Adris grupu. Treća tema bilo je ulaganje u riječki Novi list.

"Karamarko i Petrović rekli su na tom sastanku Tkaču: Imat ćete našu podršku odlučite li se na preuzimanje Adris grupe, ali učinite i vi nama uslugu i kupite Novi list", rekao je za Nacional visoki izvor blizak HDZ-u.

 

 

 

 

Pročitajte više