Nacional: Plenkovićev prijatelj Šavorić od Agrokora dobio 825.000 kn za 18 dana

Foto:savoric.com, Index

KAKO u današnjem izdanju javlja Nacional, Boris Šavorić, Plenković prijatelj, od Agrokora je dobio 825.000 kuna za 18 dana angažmana.

Prema informacijama koje ima Nacional, taj je iznos Šavorić dobio neposredno nakon što je završio rad s Borgovcima na izradi Lex Agrokora. U svibnju 2017. ispostavio je dvije fakture Agrokoru za pravne usluge koje je odradio u travnju 2017.

Šavorićev zakon

Podsjetimo, Lex Agrokor skupina Borg nazivala je među sobom Šavorićev zakon. I Dalić i Plenković tvrdili su kako nemaju nikakve veze sa Šavorićem. No, Index je otkrio kako su bili puno bliskiji nego su to željeli prikazati, a i da je u isto vrijeme dok je pisao Lex Agrokor, zastupao VTB Banku koja je bila jedan od najvećih vjerovnika Agrokora.

"Dragi svi. Kako sam vam bio spomenuo, mi smo unatrag par godina već nekoliko puta radili za VTB koji je financirao Borga sa gotovo 360 mil Eura, pa sam vam i spomenuo onaj dan da smo imali u siječnju još, a i nedavno par conf call-ova sa White & Case - odvjetnicima VTB-a, da su se raspitivali o uvjetima financiranja, stečaju, itd. Čak smo rekli da je VTB malo naivan i da se raspituje o osnovnim stvarima. Uglavnom, samo da vas obavijestim da nas je sinoć kontaktirao White & Case i da ih je VTB angažirao da ih prate i zaštite, a mi ćemo lokalno po potrebi raditi za pitanja hrvatskog prava. To će kod nas raditi dvoje drugih odvjetnika, a kolega Toni i ja ćemo pratiti razvoj situacije. Nema nikakvog realnog razloga da im sada, nakon dvije godine suradnje, kažemo da imamo konflikt interesa", napisao je Šavorić u mailu 10. ožujka.

Plenković iz Šavorićeva ureda građanima poručio da će vratiti vjerodostojnost u hrvatsku politiku

Plenković, koji je javnosti želio podvaliti da ne poznaje Šavorića, u prostoru odvjetničkog ureda Šavorić snimio je spot Vjerodostojno za kampanju 2016. godine.

"Znanje, iskustvo i radnu energiju posvetit ću boljitku Hrvatske. Ja sam Andrej Plenković i vratit ću vjerodostojnost u hrvatsku politiku", ovako se Andrej Plenković kao predsjednik HDZ-a obraćao građanima uoči izbora u promidžbenom spotu.

Za spot u Šavorićevu uredu rekao je da je taj prostor odabrala agencija koja je spot izrađivala. Iz HDZ-a su tada komentirali da je šef HDZ-a bio upućen u sve lokacije na kojima se snimao spot.

"Hrvatska je mala zemlja, Zagreb ne osobito velik grad"

"Hrvatska je dosta mala zemlja, Zagreb ne osobito velik grad da se ne bi znali ljudi koji su išli u istu srednju školu, ali nisu bili ista generacija. Pa išli na fakultet zajedno, ali nikakvi bliski prijatelji. Čak mislim da nemamo međusobno ni brojeve telefona. Znam sigurno da ih nemamo. Nekog velikog intimnog prijateljstva između mene i gospodina Šavorića nema. Znamo se, poštujemo se u svojim karijerama.

Prije neko što je agencija Unex slučajno sugerirala da se dio spota snimi, nismo se vidjeli godinama. Prije nego je agencija sugerirala da se spot snima u njegovom uredu nismo se sreli godinama. A ako baš hoćete, nismo se sreli ni tada, u šest ujutro na Veliku Gospu, 15. kolovoza 2016., kada je sniman spot", rekao je Plenković o svojim vezama sa Šavorićem.

Hrvatska odvjetnička komora pokrenula postupke protiv Šavorića i još dvaju savjetnika

Hrvatska odvjetnička komora je prije par mjeseci zbog sumnje u sukob interesa pokrenula disciplinski postupak protiv odvjetnika Borisa Šavorića, Tonija Smrčeka i Tina Doličkog. Protiv Šavorića je istodobno pokrenut i postupak zbog sumnje u odavanje odvjetničke tajne. 

Protiv Borisa Šavorića i njegovog bivšeg partnera Tonija Smrčeka postupci su pokrenuti zbog sumnje u sukob interesa jer su paralelno radili za VTB banku i pisali Lex Agrokor.

"Nakon provedenih izvida, utvrđeno je za odvjetnika Borisa Šavorića postojanje osnova sumnje da bi počinio težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva iz čl. 96. toč. 5 i 7. Statuta Hrvatske odvjetničke komore", objavili su iz Komore.

Sve dok Index nije objavio mailove nije se ništa znalo

Autori Lex Agrokora od početka su skrivani. Sve do Indexove objave mailova nije se znalo tko je sve točno pisao taj zakon, na kojem su, uz Antu Ramljaka, sudjelovali InterCapital, Altera i odvjetničko društvo Šavorić. Sve njih je potom povjerenik doveo za sobom u Agrokor nakon što su "njihovim" zakonom Todoriću oduzeta upravljačka prava.

Osim Zorana Beseka iz ZEF-a, jedinog suradnika na Lexu koji se kasnije nije naplatio konzultantskim poslovima.

Grupa Borg izvukla je na desetke milijuna kuna na poslovima za Agrokor, do kojih su došli tako da je država omogućila jednom od njih da preuzme tu privatnu kompaniju pomoću zakona koji su sami pisali.

Pročitajte više