Nacionalni vodoopskrbni program u Koprivničko-križevačkoj županiji

U KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKOJ županiji danas je počela izgradnja dvaju magistralnih vodoopskrbnih cjevovoda u Peterancu i Rasinji, čime počinje ostvarenje nacionalnog vodoopskrbnog programa u toj županiji.

Pokrivenost vodoopskrbnim sustavom u županiji tek je nešto iznad 30 posto, pa je napravljen cjelovit plan njegova proširenja.

Za cjelokupno rješenje, u idućim je godinama potrebno izdvojiti oko 600 milijuna kuna, odnosno 310 milijuna za magistralne i 290 milijuna za mjesne vodovodne mreže.

Radove na dva pravca, koje izvodi koprivnički "Komunalac", financiraju većim dijelom Hrvatske vode te Koprivničko-križevačka županija i jedinice lokalne samouprave.

Magistralni vod na dionici Peteranec-Sigetec-Hlebine bit će dug 10,7 kilometara, a stajat će oko šest milijuna kuna. Početnu fazu od 1,5 milijuna u jednakim dijelovima financiraju županija, Hrvatske vode i općina Peteranec (odnosno mještani plaćanjem priključka).

Drugi magistralni vod, na dijelu Rasinja-Subotica Podravska-Cvetkovec (do granice s Varaždinskom županijom) bit će dug 18,8 kilometara, a konačna cijena bit će oko devet milijuna kuna.

U prvoj fazi županija osigurava 500 tisuća kuna, a Hrvatske vode 2,34 milijuna kuna. Završetak radova predviđen je za 30. lipnja iduće godine.

U tijeku su ili se planiraju radovi u sjevernom dijelu županije (Legrad, Đelekovec), što će omogućiti postupno zatvaranje vodoopskrbnog prstena na cijelom području Koprivničko-križevačke županije.

(Hina) ičič/dmak dd

Pročitajte više