Marasović: Hrvatskoj ne prijeti žeđ

"HRVATSKOJ ne prijeti žeđ, Hrvatska ima puno manje probleme s vodoopskrbom nego razvijenije države, probleme, ali ne i da su bez vode ima manje od pet posto stanovništva", izjavio je danas na konferenciji za novinare generalni direktor Hrvatskih voda Jakša Marasović.

Tih pet posto stanovništva imaju redukciju zbog problema s vodoopskrbom (priključeni su na manje vodoopskrbne sustave), rekao je Marasović i apelirao na novinare da ne stvaraju katastrofičnu situaciju i paniku tamo gdje je nema.

Marasović je oštro demantirao pisanje jednog dnevnog lista da "Hrvatskoj prijeti žeđ". Tko da ovakav naslov (Hrvatskoj prijeti žeđ) taj nije prijatelj ni ove države, niti je prijatelj gospodarstva u Hrvatskoj, taj je bez pameti, ovo je skoro pa suludo, rekao je.

Najavio je kako se nada da će Vlada već na sutrašnjoj sjednici raspravljati o izvješću o stanju vodoopskrbe te mjerama i programima koje su joj Hrvatske vode danas uputile.

Naveo je da je vodoopskrbom u Hrvatskoj pokriveno oko 76 posto stanovništva, što znači da jedna četvrtina stanovništva, uglavnom istočni dio Hrvatske) nije i opskrbljuje se iz bunara, izvora i iz cisterni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istaknuo je kako je vodoopskrbljenost turističkih područja, od Istre do Konavla (jadranske županije) na gotovo europskoj razini, od 85 do 98 posto, i to sada kada je najveća turistička sezona. Problema nema nigdje gdje vodoopskrba funkcionira kao sustav, primjerice u Dubrovniku, Splitu (izuzev visoke zone Trogira, Kaštela) Šibeniku, Rijeci, Istri.

Istaknuo je kako je situacija s vodopskrbom puno bolja nego ranijih godina i to zato što se puno investira u vodoopskrbni sustav.

Naveo je i kako građani jako malo plaćaju vodoopskrbu i odvodnju, kako je rekao 10 posto od plaćanja telefonskih impulsa.

Istaknuo je i problem gubitaka vode u sustavu, koji iznose i do 45 posto. Tek mali broj mjesta nema gubitake, primjerice Rijeka, Krk, Istra i Međimurje.

Voditelj Sektora korištenja i gospodarenja vodama Hrvatskih voda Ivan Kolovrat izjavio je kako je činjenica da je ovo dosad najveća zabilježena suša i da nam vodostaji rijeka, podzemnih i površinskih voda bilježe redordno niske razine.

Glavni državni vodopravni inspektor Željko Makvić naveo je i problem manjka kisika i zagađenja vode. Do 20. kolovoza zabilježen je 151 slučaj zagađenja voda, od toga 51 zbog nepovoljnih hidroloških uvjeta, a 100 zbog čovjeka. Lani je u cijeloj godini bilo 171 incident.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara