Nacionalno vijeće učenika u borbi protiv diskriminacije u školama: Vrijeme je za uvođenje uniformi!

DRUŠTVO nejednake socijalne pravde, s konstantnim gubljenjem srednjeg staleža, pod najezdom neoliberalnog kapitalizma i ljudske pohlepe te oholosti, uzrokom je i rastuće diskriminacije u školama.

Tako smo ovih dana kao jednu od udarnih vijesti po internetskim portalima mogli čitati o zlostavljanju 12-godišnje učenice 6. razreda jedne zagrebačke škole koja ne nosi Dieselove traperice i nema iPhone.

Uvrede zbog imovinskog stanja

Na to podsjeća i skreće pažnju Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske (NVURH), organizacija koja predstavlja sve učenike RH prema Ministarstvom obrazovanja, kao savjetodavno tijelo predlaže mjere za poboljšanje uvjeta rada u školama te se bori sa svim oblicima diskriminacije u školskim klupama.

"Ovaj slučaj u Zagrebu je pravi primjer situacije u našem društvu, ove su uvrede izrečene 12-godišnjoj curici samo zbog toga što je lošijeg imovinskog stanja od ostalih kolega! Jesmo li svjesni da smo svjedoci bumerang izjava koje sad kao jeka (ne)povezano odzvanjaju: 200, stoka, obitelji, zubi...", ističu iz NVURH-a.

Učenici nude rješenje, rješenje koje neće biti korisno samo za one koje su se našli u situaciji sličnoj kao ova 12-godišnja curica, već i njihove roditelje, u više pogleda - uvođenje učeničkih uniformi.

Uniforme će olakšati i financijski teret roditeljima

Zašto uniforme? "Samo jedan potez čarobnim štapićem i sva djeca u školi ili razredu su odjevena isto! Tada će se oni međusobno poznavati samo po onome što stvarno jesu: pametni ili vrijedni, dobri ili loši učenici, dobri ili loši prijatelji. Njihov rječnik neće više poznavati riječi kao što su siromašan ili bogat. U njihova srca bit će ugrađene puno veće vrijednosti od jedne markice na odjeći, a mi ćemo biti svjedoci da odijelo ne čini čovjeka!", ističu iz NVURH-a.

Osim toga, to bi mnogo olakšalo financijski teret školovanja djeteta njegovim roditeljima, a dijete bi odrastalo ravnopravno sa ostalima. Iz Nacionalnog vijeća učenika predlažu da te uniforme rade radnici posrnulog Uzora, Dalmatinke nove, MTČ-a, Borova. "Tko će bolje sašiti uniforme od majki djece koja će te uniforme nositi? Zaposlimo naše posrnule tvornice tekstila, odjeće i obuće, vratimo radnike na njihova radna mjesta! Vratimo socijalnu pravdu među građane, vratimo ljudima njihovo dostojanstvo! Svi zajedno radimo na njihovoj dobrobiti", poručuju iz Nacionalnog vijeća učenika.

Ova tema će, najavljuju, biti jedna od točaka dnevnog reda sjednice NVURH-a koja bi se trebala održati u studenom, ove godine.

Pročitajte više