Nacrt Zakona o navijačima - za nasilje zabrana dolaska na utakmice

SUDIONICIMA nereda i nasilja nakon ili za vrijeme športskog natjecanja moći će se uz novčane kazne izreći i sigurnosna mjera zabrane dolaska na športska natjecanja od jedne do pet godina, predviđa nacrt zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima o kojemu će sutra raspravljati Vlada.

Za maloljetne nasilnike predviđene su odgojne mjere i globe, o čijem izricanju bi policija obavijestila roditelje i školu.

Novčanom kaznom od 500 do 10.000 kuna ili zatvorom od najmanje tri do najdulje trideset dana mogla bi se kazniti osoba koja u športski objekt pokuša unijeti alkohol, drogu, pirotehnička sredstva, koja baca predmete na natjecatelje ili gledatelje, utrči na teren, poziva ili potiče na tučnjavu.

Ista kazna predviđena je i za osobu koja za vrijeme športskog natjecanja pali navijačke rekvizite, dobacuje poruke ili pjeva pjesme čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju temeljenu na rasnoj, nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti ili nekoj drugoj posebnosti.

Za navijače od prije poznate po nasilju, policija će moći izdati zabranu dolaska na športske događaje od šest mjeseci do godinu dana, i to u mjestu prebivališta toga navijača ili u mjestu gdje se održava športska manifestacija.

Novčanom kaznom od 5.000 do sto tisuća kuna mogao bi biti kažnjen organizator natjecanja ili vlasnik športskog objekta koji na ulazima, odnosno izlazima nema osposobljeno osoblje, koji na parkiralištu objekta ne osigura poseban prostor za autobuse, odnosno ako prije natjecanja ne pretraži športski teren i gledalište.

Organizator koji nema redarsku službu ili kao redara zaposli osobu koja to ne smije biti, mogao bi računati na kaznu od 2000 do 50.000 kuna.

Uvjet za redarsku službu je fizička i psihička spremnost osobe, najmanje srednja stručna sprema, te neosuđivanost. Isključeni su uživatelji alkohola i opojnih droga.

Organizator je dužan ocijeniti mogućnost izbijanja nereda i nasilja i sukladno tome poduzeti razložne i opravdane mjere, te osigurati dovoljan broj redara.

Pravila za određivanje minimalnog broja redara donijet će športski savezi i udruge, u roku šest mjeseci od donošenja Zakona.

Redari dobivaju dosta široke ovlasti, no tjelesnu snagu će moći koristiti samo kad su napadnuti, odnosno kad su napadnuti gledatelji ili natjecatelji, te kada navijači uništavaju športski objekt i opremu.

Po predloženom zakonu policija bi na ulicama mogla uredovati i prije utakmice, a imala bi pravo i dva sata nakon završetaka natjecanja zadržati nasilne navijače, te iz prometa isključiti osobni automobil takvoga navijača.

Od športaša, trenera i članova upravljačkih tijela, te športskih saveza i udruga, traži se da svojim aktima propišu najstrože mjere za prekršitelje iz svojih redova.

Medijima se zabranjuje navijačko pisanje i izvještavanje i iznošenje stavova koji izražavaju rasistički ili nesnošljiv pristup prema drugom športskom klubu ili njegovim navijačima.

Zakon o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima, već popularno nazvan "Zakon o navijačima", pripreman je dvije godine, a po najavi premijera Račana, Vlada će tržiti od Sabora da ga donese po hitnom postupku.

Pročitajte više