Nadan Vidošević - od podrumskog stana preko HDZ-a do tajnog bunkera u vili

Foto: Mashambanzou Safaris

"OVO je moj komadić raja na koji sam vrlo ponosan", govorio je 2009. godine Nadan Vidošević okupljenim odabranim novinarima dok su se oni gostili šniclama na njegovom privatnom imanju okruženom s dva jezerca, stajom i koralom za patuljaste ponije, boksovima za dvije patuljaste svinje, teniskim terenom i igralištem za mali nogomet, skijaškom i stazom za sanjkanje okruženom stoljetnom gorskom šumom.

>> Nadan Vidošević osuđen na 8 godina zatvora, iz sudnice ga vode u zatvor

"Sve je to dovoljno da čovjeku oduzme dah", primijetili su tada zadivljeno u Jutarnjem listu. Samo par godina kasnije na to isto imanje upali su članovi USKOK-a i DORH-a, a odabrani kolege Večernjeg i Jutarnjeg lista, 24 sata i Tportala, koji su kusali šnicle na "imanju koje oduzima dah", o Vidoševiću više neće pisati kao biznismenu koji može spasiti Hrvatsku, već kao personifikaciji svega najgoreg što je izrodila hrvatska korupcija.

>> Vidošević na svom imanju gostio šniclama odabrane novinare pričajući im o poštenju

Krenuo je od malog podrumskog stana u Spinutu te s prosjekom ocjena 2.2 u indeksu

Umjesto bogatstva koje oduzima dah, došlo je do toga napisa, da to bogatstvo treba oduzeti. 

Danas, pet godina nakon početka suđenja, a nakon što je uhićen 2013. godine, Vidošević je proglašen krivim po svim točkama optužnice te je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od osam godina.  Proglašen je krivim za izvlačenje novca iz HGK, zatim da je da račun Kraša čiji je bio predsjednik Uprave kupio bager za svoje privatno imanje, te za kupovinu umjetnina novcem Hrvatske gospodarske komore.

No kako je Vidošević uzdigao mit o sebi i kako je na kraju srušen?

>> Vidošević je godinama plaćao honorare novinarima HTV-a! Na HGK-ovom popisu Šprajc, Družijanić, Čuljak...

Vidošević je rođen 1960. godine u Splitu, gdje je i odrastao te se školovao. Odrastao je u malom podrumskom stanu u Rendićevoj ulici u splitskom predjelu Spinut, kraj tamošnje osnovne škole. Studij ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu završio je 1984. godine. Prosječna ocjena bila mu je 2.2.

Vidošević: Imao sam dobru startnu poziciju

Karijeru je iste godine započeo kao referent u Dalmacijacementu, gdje je u roku dvije godine napredovao do pozicije šefa knjigovodstva jedne od tvornica. Potom je 1989. godine postao pomoćnik direktora za ekonomsko-financijske poslove, a od 1990. do 1993. godine je obnašao funkciju generalnog direktora te kaštelanske tvrtke. Tada nije imao ni 30 godina.

>> Nadan Vidošević bogatstvo je pravdao dobrom startnom pozicijom: Pogledajte odakle je krenuo!

"Imao sam dobru startnu poziciju. A onda sam dobro ulagao", pravdao je Nadan Vidošević svoje bogatstvo.

Bivši podrumski stan Vidoševića u Splitu (Foto: Index)

No njegovo prvo pravo ulaganje i izlazak iz Spinuta bio je ulazak u politiku. Još 1993. godine Vidošević je izabran za župana Splitsko-dalmatinske županije, postao je saborski zastupnik te ministar gospodarstva. Iz Ministarstva gospodarstva je 1995. godine prešao u Hrvatsku gospodarsku komoru, u kojoj je zasjeo na čelnu poziciju koju neće ispustiti sljedećih skoro 20 godina. Iste je godine postao i predsjednik Uprave Kraša.

Vidošević devedesetih u Hajduku kao Mamić donedavno u Dinamu

No vratimo se još malo na početak devedesetih i njegova "ulaganja". Kao što smo napisali, s nepunih 30 godina Vidošević je bio na vrhu Dalmacijacementa, tada još prosperitetne tvrtke, koja će devedesetih postati poznatija zbog jedne od najvećih privatizacijskih afera tog doba. Nikad dokazane optužbe tvrdile su da je Dalmacijacement prodan Talijanima za tada sitnih "25 milijuna dolara", a da je u džepovima sa strane "zaslužnih" završilo oko 10 milijuna dolara.

No nije to njegova jedina afera iz tog doba. Sjećate se Hajduka? Vidošević je od 1992. do 1996. godine bio predsjednik splitskog nogometnog kluba Hajduk, od 1993. do 1995. godine predsjednik Udruženja klubova 1. hrvatske nogometne lige, a od 1995. do 1996. godine predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.

S manje od 30 godina, Vidošević je bio generalni direktor Dalmacijacementa

Vrijedi zabilježiti da je u Vidoševićevoj eri Hajduk osvojio dva naslova hrvatskog prvaka i ostvario najveći uspjeh u Europi, izborivši četvrtfinale Lige prvaka. Međutim, nakon odlaska Vidoševića s Poljuda Hajduk je ostao s blokiranim računima unatoč milijunskoj zaradi na prodaji igrača. Hajduk je u tom periodu prodao 80 igrača, od toga 36 u inozemstvo.

>> Slučaj Hajduk: Rožić ostaje bez saborskog imuniteta, Vidošević ispao iz optužnice

Vidošević i društvo, koji su Hajdukov novac trošili kao "pijani milijarderi", optuženi su da su oštetili državni proračun za 55 milijuna kuna te da su preko tajnih računa u Austriji iz Hajduka "iznijeli" šest milijuna njemačkih maraka. Premda je u izvornoj verziji, koja je podignuta 2003. godine, Vidošević optužen za štetu u Hajduku i državnom proračunu i premda je u daljnjem tijeku postupka nekadašnji predsjednik Upravnog odbora "Bijelih" i dalje imao status osumnjičenika, točno 11 godina nakon pokretanja kaznenog progona saznalo se da Nadana u optužnici više nema!

Šušak mu dao luksuzni stan u Zagrebu od 153 kvadrata temeljem zasluga u ratu 

U devedesetima kreće i zgrtanje velikog materijalnog bogatstva. Tako je Vidošević za iznimne zasluge u Domovinskom ratu dobio od Ministarstva obrane luksuzni stan u Zagrebu od 153 kvadrata ,i to 1994. godine. Stan je dodijeljen diskrecijskim pravom tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška za izniman doprinos tijekom rata. Godinama kasnije taj stan neće vratiti, već će ga prodati i zaraditi 220 tisuća eura.

>> Nadan Vidošević dobio od MORH-a stan "zbog iznimnih zasluga" pa ga prodao

Do 2009. godine Vidošićevo bogatstvo bili su obiteljska kuća u Zagrebu te imanje sa šumom u Gorskom kotaru, odnosno velebno imanje na kojem se uz vilu nalaze i teniski tereni, konjušnica, umjetno jezero.

Vidošević je tvrdio da je imao dobru startnu poziciju. U biografiji stoji da se odmah prijavio u HDZ.

Prijavio je i turistički objekt s pratećim objektom u Omišu, zemljište u Pješčanoj uvali u Medulinu, šumsko i poljoprivredno zemljište u Pisarovini, zemljište u Kupresu u BiH, zbirku suvremenog hrvatskog slikarstva i kiparstva, 14.000 dionica Kraša te automobile i vrijedne satove. Vrijedna kolekcija umjetnina nađena je i u HGK, gdje su pronađeni slike, kipovi i druge umjetnine vrijednosti veće od 12 milijuna kuna.

Evo kako je Vidošević mogao doživotno biti u HGK

Zašto je za Vidoševića bila ključna 2009. godina? Zato što se tada kandidirao za predsjednika Hrvatske te se odlučio ponovno politički angažirati. Vidošević je slovio kao nezavisni kandidat, no prva vijest o njegovoj kandidaturi izašla je iz HDZ-a, gdje su prvotno tvrdili da je on njihov kandidat. No to su kasnije opovrgnuli. U prvim anketama za predsjedničke izbore Vidošević je bio i ispred Ive Josipovića, koji će dobiti te izbore u drugom krugu ispred Milana Bandića. Upravo će neuspješan pohod na Pantovčak označiti početak kraja za Vidoševića.

Izlaskom iz krda HDZ-a, jer ta ga je stranka izbacila nakon predsjedničke kandiduture, postao je lovina tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

No vratimo se još malo nazad. Vidošević je na čelu HGK bio od 1995. godine, a odradio je pet mandata i bio je jedan od najdugovječnijih funkcionara u samostalnoj Hrvatskoj. Dugovječnost na toj poziciji osigurala mu je čudna izborna procedura po kojoj predsjednika bira Skupština. Tu istu Skupštinu odabire predsjednik HGK, pa su izbori bili tolika formalnost da HGK godinama nije davao ni obavijesti o izborima za predsjednika ni medijima, a ni onima koji su plaćali članarinu HGK.

Nećaci, šoferi i rođaci u HGK

Za to vrijeme HGK je bila Vidoševićev feud. U njegovo vrijeme u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) bilo je 40 savjetnika koji su, naravno, za to bili jako dobro plaćeni. Jedan od savjetnika bio je i Siniša Košutić, unuk Franje Tuđmana, koji je bio savjetnik za "analizu vanjskotrgovinskih odnosa i podataka o robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom". Prije HGK Košutić se bavio automobilizmom, a njegova obitelj propalom Kaptol bankom. Bilo je i bizarnih slučajeva poput onog iz Splita, gdje je Goran Radovanić bio savjetnik svoje majke Jadranke, koja je bila šefica Županijske komore Split.  

>> Vidoševićevi uhljebi: Nemaju tri niti šest, kako su rekli, već 40 savjetnika! Čak je i sin savjetnik svojoj majci!

Direktori u HGK postajali su oni koji su ranije bili osobni vozači Vidoševića, a to je pošlo za rukom čak dvojici vozača. Vidošević je uspostavio i familijarne odnose u HGK, pa su tako njegova dva nećaka bila na direktorskim pozicijama u HGK, a jedan u Krašu, dok mu je najjužniju komoru također vodila rođakinja Terezina Orlić.

>> Striko Nadan: Za poziciju direktora u HGK nije nužno biti nećak ili rođak, dovoljno je biti i vozač

Tijekom kampanje za predsjedničke izbore Vidošević je tada, 2009. godine, promovirao antikorupcijsku kampanju. Jedna od njegovih tada često izgovaranih rečenica bila je kako je kriminal u Hrvatskoj postao sustav.

"Pošteno sam stekao svu imovinu"

"Kriminal je u Hrvatskoj postao sustav, a korupcija stil života. Stoga je rješavanje afera dobar put", govorio je Vidošević prije 12 godina iako je i on sam već tada bio opterećen nizom afera i pitanjima kako objašnjava svoje veliko bogatstvo.

>> Vidošević: Kriminal je u Hrvatskoj postao sustav

"Svu imovinu koju imam ili sam naslijedio ili je kupila moja obitelj, supruga i ja. Stekao sam je pošteno. Za svaku lipu zna se porijeklo i na svaku moju imovinu je plaćen porez Republici Hrvatskoj, osim zemljišta koje imam na Kupresu u BiH, za koje je također uredno plaćen porez i zna se porijeklo novca", govorio je tada Vidošević. No s tom tvrdnjom na kraju se nisu složili iz USKOK-a i DORH-a.  

Vidoševićeva kampanja za predsjednika 2009. godine označila je početak kraja (Foto: FaH)

Vidošević je uhićen u studenome 2013., i to zbog sumnje da je organizirao skupinu koja je preko fiktivnih poslova izvlačila milijunske iznose iz Komore. Suđenje za tzv. aferu Remorker trajalo je više od šest godina.

Za što ga se teretilo?

Uz Vidoševića na optuženičkoj klupi u ovom slučaju ostale su i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, bivša voditeljica računovodstva HGK Josipa Miladinov i njena zamjenica Jasna Mikić. Pred kraj suđenja USKOK je odustao od progona Jadranke Ivčić, nekadašnje potpredsjednice Nadzornog odbora Kraša, optužene zbog nabave bagera za Vidoševićevo imanje u Gorskom kotaru.

Pretres Vidoševićevog doma 2013. godine (Foto: FaH)

Preostalih četvero suoptuženika za izvlačenje milijuna iz HGK prije suđenja je priznalo nedjela te su osuđeni uglavnom na društveno koristan rad nakon nagodbe s tužiteljstvom.  

>> Danas presuda Vidoševiću. Već za Božić bi mogao biti u zatvoru

Od Vidoševićeve imovine pod državnom blokadom je vila na Prekrižju, poznata po zbirci umjetnina i prepariranih životinja skrivenih u tajnom "bunkeru", otkrivenom tijekom istrage koja je započela još krajem 2013. Blokirani su i imanje u Gorskom kotaru, tri kuće za odmor u Nemiri kod Omiša, veća količina zlatnog nakita, satova, lovačko oružje i umjetnine.

Vidošević je tijekom postupka odbacivao krivnju i tvrdio da je Komerički s Premilovcem oprao svoj novac te da tužiteljstvo, osim njihovih iskaza, protiv njega nema nijedan utemeljen dokaz.

Vidošević je danas proglašen krivim, nepravomoćnom presudom dobio je osam godina zatvora. 

Ubijao životinje po Africi

Treba napomenuti i da je turistički portal Mozambika 2014. godine objavio fotografije Vidoševića s puškom kraj ubijenih krokodila, nilskog konja, afričkog lava, slona...

Pročitajte više