Nadan Vidošević u sukobu interesa?

NEKAD utjecanji HDZ-ovac a danas uspješni gospodarstvenik, Nadan Vidošević, našao se u sukobu interesa kad je nedavno imenovan predsjednikom Upravnog odbora Kraša, odnosno kad je u ponedjeljak po četvrti put imenovan za predsjenika Hrvatske gospodarske komore, smatraju stručnjaci.

"Ako je osoba koja vodi neku zajedničku udrugu ujedno i na čelu jedne od članica te udruge, ta osoba nikako ne može osigurati objektivnost u odnosu na sve druge članice te udruge." – izjavio je za Radio 101 Zorislav Antun Petrović iz udruge Transparency International.

Slično razmišlja i profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu, dr. Josip Kregar, koji se nada da simultano obnašanje dužnosti predsjednika HGK, krovne hrvatske gospodarske organizacije, i predsjednika Uprave bitnog gospodarskog faktora Kraša, neće potrajati dugo.

"Kad bi se radilo o trajnoj situaciji postavilo bi se pitanje nekog oblika interesa i pitanje može li se takve dvije funkcije, koje su zamišljene kao profesionalne, obavljati u isto vrijeme." – pojasnio je prof. Kregar.

"Da li je jedna volonterska, a druga plaćena to je nevažno. Radi se o situaciji potencijalnog konflikta interesa u kojoj ne postoje za sada određeni mehanizmi njenog rješenja." – kazao je Kregar, podsjetivši da je u nedavnoj prošlosti bilo više sličnih situacija, te dodao kako su takva vremena ipak prošlost.

"Sa gledišta Kraša upitno je može li se ta situacija trajno tolerirati, a s pozicije Komore, tu se radi o situaciji da jednu od firmi koja je vrlo važan gospodarski subjekt vodi aktualni predsjednik komore." – zaključio je prof. Kregar.

U HGK tvrde da o sukobu interesa nema ni govora, ističući argument o volonterskom radu predsjednika Komore Nadana Vidoševića.

Pročitajte više