nadbiskupsku gimnaziju prvi put pohađaju i djevojke

U Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji na Šalati ove su školske godine upisana četiri prva razreda, a uz dva sjemenišna dva razreda pohađaju vanjski đaci, njih 68, od kojih je 27 djevojaka.

To je prvi put da tu vrlo uglednu gimnaziju pohađaju djevojke zahvaljujući odobrenju biskupa zagrebačke metropolije iz ožujka ove godine, a nakon čega je uslijedilo i pravo dopuštenje Ministarstva prosvjete i športa, izjavio je ravnatelj Nadbiskupske klasične gimnazije vlč. Boris Balenović.

U programu Klasične gimnazije obvezni su grčki i latinski jezik kroz sve četiri godine, a na maturi učenici biraju polaganje latinskog ili grčkog jezika uz hrvatski jezik te još jedan izborni predmet.

Ravnatelj Balenović naglasio je da je ove godine u gimnaziju upisan i dio učenika i učenica koji su učili grčki i latinski u osmogodišnjoj školi.

Nadbiskupska gimnazija na zagrebačkoj Šalati djeluje u sklopu Sjemeništa od 1929. Klasično gimnazijsko obrazovanje vezano je uz zagrebačku katedralu, odnosno Prvostolni Kaptol zagrebački, a njegovi korijeni sežu u kasni srednji vijek, izjavio je ravnatelj Boris Balenović.

Pročitajte više