Nagli porast prijevremenih poroda u Ukrajini. Bombe padaju, a bebe se bore za život

Foto: EPA

U NEKIM dijelovima Ukrajine dogodio se nagli porast broja prijevremenih poroda, primijetili su liječnici. Iz prenatalnih klinika u Lavovu i Harkovu za BBC kažu da se stopa prijevremenih poroda udvostručila ili utrostručila u zadnjih nekoliko tjedana. To je rezultat stresa i zdravstvenih problema povezanih s ratom.

Malena Polina rođena je u regionalnoj perinatalnoj klinici u Harkovu, teška je 630 grama, dok je prosječna težina rođenih djevojčica pet puta veća. Viktoria, teška 800 grama, rođena je početkom ožujka u perinatalnoj bolnici u Lavovu sa svojom sestrom blizankom Veronikom. Djevojčice su rođene nakon što je njihova majka pobjegla iz Kijeva.

Ove djevojčice, jedna u izbjeglištvu, a druga u borbi za život u bombardiranom gradu, pokazuju stres i napor s kojim se majke i liječnici u Ukrajini suočavaju.

'Rat stvara opasnost od prijevremenog poroda'

Dr. Irina Kondratova, liječnica zadužena za skrb malene Poline, kazala je za BCC da su prijevremeni porodi skočili tri puta u odnosu na normalnu stopu u njezinoj klinici u Harkovu. Dodaje da prijevremeni porodi sada čine 50 posto svih poroda. 

"Infekcije, nedostatak medicinske pomoći, loša prehrana - rat stvara opasnost od prijevremenog poroda. Naš prijevremeni natalitet je već bio visok jer smo imali puno pacijenata iz Donjecka i Luganska. U zonama sukoba žene provode puno vremena u prepunim podrumima, gdje su aktivne infekcije. A ženama je također teže doći do liječničke pomoći ako im je potrebna", objasnila je dr. Kondratova.

Iako se postotak prijevremenih poroda u njezinoj klinici smanjio, dr. Kondratova otkriva da se ukupan broj njezinih pacijenata smanjio zbog toga što žene bježe od borbi u Harkovu. Daleko od fronta, širom zemlje u Lavovu, vidljiv je priljev trudnica.

Trudnice od straha ne mogu jesti ni piti

Viktorijina majka, Irina Zelena, pobjegla je u Lavov iz Kijeva neposredno prije poroda. "Otišli smo zbog masovnog granatiranja. Cijelo to vrijeme bili smo u skloništu", kaže ona. Majka vjeruje da je stres zbog prvih dana rata u bunkeru pridonio tome da je blizanke Viktoriju i Veroniku rodila više od sedam tjedana prerano.

U istoj bolnici, u prenatalnoj jedinici, nalazi se Olga Bogadiza. Ona je u šestom mjesecu trudnoće i  također čeka blizance. Olga je pobjegla iz Kijeva te je očajnički željela pronaći sigurno mjesto za svoje bebe, daleko od granatiranja i policijskog sata. Kaže da joj je do Lavova trebalo tri dana te da sve to vrijeme od straha nije mogla ni jesti ni piti. 

"Jeste li čuli za izreku 'životinjski strah'? To nije kao strah od boli ili porođaja - to je strah od kojeg te boli koža. Toliko si uplašen da ne možeš jesti ni razmišljati. Kad sam stigla u Lavov, doktor je rekao da sam smršavila 3.5 kilograma i da su životi mojih beba bili u opasnosti jer je njihov razvoj zaustavljen", ispričala je buduća majka. 

'Ne možete dijete od 600 grama odvesti u podrum'

Njezini blizanci sada su ponovno počeli rasti. Njezin petogodišnji sin je pri svakom posjetu pita kada će doći njegova braća. Kako su projektili udarali u mete u Lavovu, krhke bebe kao što su Viktorija i Polina donesene su kući.

Dr. Kondratova kaže da je osoblje u Harkivu donijelo odluku da ostane na odjelu intenzivne njege s najmanjim bebama, čak i nakon upozorenja o zračnom napadu. Liječnica kaže da se dijete od 600 grama ne može odvesti u podrum i da bi to bilo "putovanje u jednom smjeru". "Ostajemo s djecom i s njima proživljavamo bombardiranja", rekla je. 

Jedna beba s majkom, druga u bolnici

Za Irinu, majku blizanki, sirene za zračni napad predstavljaju tešku dilemu. Viktorijina sestra Veronika napustila je intenzivnu njegu pa se s majkom nalazi na općem odjelu. Kada se sirena oglasi, Irina je odvodi u sklonište, ali svoju Viktoriju mora ostaviti u inkubatoru jer je previše krhka da bi se mogla pomaknuti. Majka govori da joj je to vrlo emotivno teško.

''Kao da razbijem srce na dva dijela. Jedna beba dolazi sa mnom dok druga ostaje kod liječnika. Stalno se pitam je li sve u redu, kako se beba osjeća... Ali u ovoj situaciji samo moramo biti jaki", govori Irina. 

Bolnice kao meta u ratu

Bolnica u Lavovu, gradu koji se smatrao sigurnim utočištem od sukoba, već je "zatrpala" neke prozore, ali sada još gradi i poseban podzemni bunker za smještaj najkrhkijih pacijenata u inkubatorima. 

Bolnice su bile meta u ovom ratu, a osoblje je zabrinuto. Unutar ovog sukoba, bebe kao što su Viktorija i Polina vode vlastitu borbu za opstanak. 

"Ona je Ukrajinka, pobijedit će", rekla je Irina za BBC.

Pročitajte više