Nagodila se s USKOK-om: Tajnica ovršnog suca za mito uzela ljetovanje, pršut, teletinu i parfem

Foto: FAH

NAKON poduže pauze, novi pomaci u nekad prilično eksponiranom slučaju koji je na optuženičku klupu doveo nekoliko sudskih službenica splitskog Općinskog suda, odvjetnika Mirka Kozinu te još nekoliko osoba koje su davale mito.

Za kaznena djela počinjena u razdoblju od 2009. do 2011. godine, optužnicu je USKOK dignuo u srpnju 2012. godine, a pravomoćna je postala u svibnju 2014. godine. Rasprava je, međutim, započela tek ovaj tjedan, nedugo nakon što je slučaj u Rijeci preuzela sutkinja Ika Šarić.

Za mito dostavljala podatke o nekretninama pod ovrhama

Odmah na početku - nagodba. Vanja Sunko, tajnica splitskog suca Stipe Masle sa Ovršnog odjela, nagodila se sa USKOK-om na 20 mjeseci zatvora. Primila je u mito vrijednosti 11 i pol tisuća kuna u vidu ljetovanja sa obitelji u Bolu od tisuću eura, pršuta, svježeg telećeg mesa i parfema. Dobila je i zabranu rada kao službenice u trajanju od dvije godine, a oduzeta joj je i imovinska korist.

Prema optužnici USKOK-a, dostavljala je podatke o nekretninama koje su završile pod ovrhama, odgađala je ovršne postupke, nije otpremala zaključke, uništavala je dostavnice...

Uvjetne kazne za davatelje mita, koncem mjeseca zastara za dvije optuženice

Sa USKOK-om su se nagodili i davatelji mita. Svi su dobili uvjetne kazne. Najstrože su kažnjeni oni koji su Sunko omogućili ljetovanje te dali pršut i teletinu vrijednu dvije tisuće kuna. Godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine. Donosioc parfema dobio je pola godine zatvora s rokom kušnje od dvije godine.

Na nagodbu nisu pristali preostali optuženici, sudski ovršitelj, službenica splitske gruntovnice, odvjetnik i žena kojoj se prodavao stan, a ni majka i kćer optužene za davanje mita. Njihova situacija je nešto povoljnija jer krajem mjeseca u njihovom slučaju nastupa - zastara.

 

Pročitajte više