Nagrada Annales Pilar dodijeljena akademkinji Alici Wertheimer-Baletić

RAVNATELJ Instituta društvenih znanosti "Ive Pilara" Vlado Šakić uručio je danas nagradu Annales Pilar akademkinji Alci Wertheimer-Baletić za prinos razvoju demografije.

Akademkinja Alica Wertheimer-Baletić vodeći je hrvatski znanstvenik na području istraživanja demografske problematike. Više od četrdeset godina sudjeluje u znanstvenom i nastavnom radu na više dodiplomskih i postdiplomskih studija.

Od 1999. kao stručnjak na području demografije zastupa Hrvatsku u UN-ovoj Komisiji za stanovništvo i razvoj. Godine 1992. izabrana je za redovitog člana HAZU-a, a 2003. za dopredsjednicu te najuglednije znanstvene ustanove.

Samostalno ili u suautorstvu objavila je 17 knjiga te više od 90 radova u hrvatskim i stranim časopisima.

Zahvaljujući na priznanju akademkinja Wertheimer-Baletić rekla je kako joj je ova nagrada posebno draga jer dolazi od struke. Rekavši kako je uvijek bila veliki zaljubljenik u demografiju, posebno je napomenula kako joj je drago što je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu uspjela, unatoč protivljenjima, zadržati predmet demografiju.

Godišnja nagrada Annales Pilar akademkinji Wertheimer-Baletić sastoji se od plakete i umjetničke slike akademskoga slikara Josipa Bifela.

Pročitajte više