Nagrada za tehnologiju Marcus Wallenberg Nordijcima

UGLEDNA međunarodna nagrada za tehnologiju Marcus Wallenberg dodijeljena je u četvrtak skupini švedskih i finskih znanstvenika za njihovo otkriće u drvnoprerađivačkoj industriji, koje će pridonijeti povećanju njezine efikasnosti i ekoloških performansi.

Nagradu su dobili finski znanstvenici Johanna Buchert, Maija Tenkanen i Tapani Vuorinen te Šveđanka Anita Teleman.

Nagrada vrijedna dva milijuna švedskih kruna bit će im uručena u Stockholmu ove jeseni.

Nordijski znanstvenici uspjeli su identificirati i opisati dosad nepoznat sastojak drvne celuloze - heksanuronsku kiselinu - i razviti metodu za njezino uklanjanje prije izbjeljivanja drvne celuloze.

Uklanjanjem te kiseline smanjuje se štetan utjecaj na okoliš proizvodnje drvne celuloze kao i količina kemikalija koje su potrebne za izbjeljivanje, a otvara se i mogućnost smanjenja troškova.

Istraživanje je provedeno godine 1993. u finskom Espou, u znanstvenoj zajednici Otaniemi, u okviru nacionalnog istraživačkog programa koji je financirala Nacionalna tehnološka agencija s ciljem istraživanja kemijskih reakcija ugljikohidrata u proizvodnji drvne celuloze. Namjera je bila saznati više o proizvodnji drvne celuloze kako bi se povećala učinkovitost proizvodnje i kvaliteta vlakana u proizvodima od papira.

Dobitnici nagrade koristili su nove metode u svojem istraživanju, poput enzimske tehnologije i spektroskopije nuklearnom magnetskom rezonancom, zahvaljujući kojima su identificirali novu kiselinu.

Nagradu dodjeljuje neovisna Zaklada Marcusa Wallenberga s ciljem promicanja znanstvenih istraživanja u šumarstvu i drvno-prerađivačkoj industriji. Ovogodišnja nagrada jubilarna je dvadeseta.

Riječ je o međunarodnoj nagradi koju je 1980. utemeljila šumarska tvrtka Stora Kopparbergs Bergslags AB, koja se kasnije spojila s finskom Ensom u Stora Enso.

Pročitajte više